Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Burma - ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

 

Felszínrajz: Burma – az Indonéz Köztársaság után – Délkelet-Ázsia második legnagyobb állama. Területe 676 552 km², hosszúsága megközelítőleg 2100 km, szélessége 960 km. Mianmart északnyugatról India és Banglades, északról Kína és Laosz, keleten-délkeleten Thaiföld határolja, tengeri kijáratai pedig a Bengáli-öbölre és az Andamán-tengerre nyílnak. Az erdőkkel borított, hegyes vidéken három hegylánc fut a Himalája keleti nyúlványinak meghosszabbításaként északról dél felé: a Nyugat- vagy Arakan Yoma, a Pegu Yoma és a Shan-fennsík. Az ország – és egyben Délkelet-Ázsia – legmagasabb pontja, a Hkakabo Razi (5887 m). A három hegyvonulat három folyó, az Ayeyarwady (Irrawaddy), a Sittoung és a Thanlwin vízgyűjtő területét választja el egymástól. A burmai országrészekhez még Alsó-Burma deltavidékét, valamint az Arakan és a Tenasserim tengerparti sávjait sorolják.
 
Időjárás: Mianmar északi csücskének kivételével valamennyi burmai tájegység a trópusi éghajlati övben helyezkedik el. A három évszak: a májustól októberig tartó esős, a novembertől februárig húzódó hűvös, illetve a márciustól májusig dúló forró évszak. A nyári monszun Burmát már májusban eléri, s Yangonban nem ritka, hogy a nyár derekán négy hét alatt 600 mm csapadék esik a burmai főváros utcáira. Ekkor roppant hasznos lehet az esőkabát vagy esernyő. Az október végén érkező téli monszunnal kezdődik a főszezon, mely során Mianmar hegyvidékein hűvösre is fordulhatnak az éjszakák, a nappalok viszont ilyenkor a legkellemesebbek az európai ember számára. Egyes területeken (pl. Inle Lake) mindazonáltal akár a fagypontig is leeshet a hőmérséklet éjszaka. A márciustól májusig tartó forró évszak ugyanakkor kissé már megerőltető lehet a mérsékelt éghajlati övből érkezőknek.
 
Lakosság: a mianmari populációt a statisztikusok 53 millióra becsülik, mely 2,1 %-os éves népszaporulattal párosul. Az országban élő fontosabb nemzetiségek a következő arányok szerint oszlanak meg: 69 % burmai, 8 % shan (san), 7 % karen, 3,8 % arakani, 2,3 % kachin (kacsin), 2,3 % mon. A chin (csin) és kayah nép nem sokkal marad el az utóbbiaktól, a maradékon pedig az indiaiak, a kínaiak és a néhány ezer illetve tízezer főt számláló kisebb népcsoportok osztoznak. A burmai férfiak általános viselete a longyi, egy szoknyaszerűen hordott textília, a női smink elengedhetetlen kelléke pedig a thanaka, a thanaka-fa (Murraya exotica) kérgéből nyert "púder".
 
Vallás: a mianmariak közel 87 %-a gyakorolja a theravada buddhizmust, melyben minden fiúgyermek igyekszik legalább élete egy rövid periódusára felölteni a szerzetesi leplet. A kisebbségek vallásában a hinduizmus, az iszlám, a kereszténység és az animizmus is megtalálható, ám utóbbi – a szellemhit – a buddhista burmaiak hitéletében is meglehetősen fontos szerepet kap. Mianmarban a vándorló lelkeket natnak hívják.
 
Építészet: a különböző alakú és formájú sztúpákat Burmában paya gyűjtőnéven emlegetik, s két nagy csoportjukat különböztetik meg: a kör alapú, harangformára emlékeztető zedit (chedi) valamint a nagyjából négyzetes alapú pahtót. A kolostort errefelé kyaung – kdzsong – néven illetik. A téglából vagy kőből emelt payák a buddhista relikviáknak, Buddha csontjainak, fogainak és hajszálainak, vagy a főpapok által megszentelt, fontos vallási tárgyaknak az őrzői, így zarándokhelyként is funkcionálnak.
 
Képzőművészetek: a burmai Buddha-szobrok készülhetnek márványból, alabástromból, bronzból, sőt habarccsal összeerősített téglákból is, míg a kisebbeket nem ritkán aranyból vagy ezüstből, olykor lakkból formázzák meg. A fafaragás és festészet régebben a királyi paloták és a vallási épületek kiváltsága volt, ma viszont a fellendülőben lévő idegenforgalomtól várják a képzőművészet újbóli felvirágzását.
 
Zene, tánc: a burmai zenei világ gyökerei Sziám második, 1767-es inváziójáig nyúlnak vissza, amikor a hódítók a több ezer ayutthayai hadifogoly között számos udvari zenészt, táncost és színészt is magukkal hoztak. A saing waing névre hallgató, 8-12 fős zenekarok elsődleges feladata a klasszikus táncdrámák kísérete, melyek legtöbbször az indiai hőseposzt, a Rámajánát vagy a buddhista Dzsátakák történeteit viszik színre. A színházi előadásokat hajdanán csupán a királyi udvar lakói élvezhették, ám a pwe (pue) mára a nagyközönség első számú kedvencévé avanzsált.
 
Vízum: a két- vagy négyhetes vízum kiváltásához 3 igazolványképet és egy kitöltött űrlapot kell leadnunk a külhoni burmai nagykövetségek egyikén (Magyarországon nincs ilyen). A bangkoki Mianmari Nagykövetségen (Thanon Sathon Neua 123, tel.: 233-2237, nyitva tartás: 8.30-12.00) 800 bahtot kóstál a másnap felvehető belépési engedély. A sziámi fővárosban található mianmari külképviseletet a belvárosból a 15-ös busszal, a Főpostától pedig akár gyalog is megközelíthetjük, ám az ügyintézés terhét egyszerűbb egy utazási ügynökségre bízni. 2010 májusától augusztusig érkezéskor is igényelhető volt a max. 28 napig érvényes vízum (30 USD). A 2010. november 7-i választások miatt azonban ismét visszaállították a régi szűrőrendszert. Magyarországon az ezzel foglalkozó utazási irodákban kb. 4 hét szükséges a burmai vízumkérelem engedélyezéséhez, tehát időben el kell kezdeni az ügyintézést. Az engedély még nem a vízum, hanem az érkezéskor kiváltható vízum előfeltétele. A levél birtokában érkezéskor két űrlapot kell kitölteni, továbbá szükséges a min. 6 hónapig érvényes útlevél, 2 igazolványkép (4 x 6 cm), 30 USD vízumdíj, fejenként 300 USD és a visszafelé szóló repülőjegy bemutatása. Helyben amúgy már csak informalitás a papírmunka, inkább csak az előkészítés macera, de ez amúgy is az itthoni utazási iroda feladata.
 
Időeltolódás: a Magyarország és Mianmar közötti időeltolódás télen + 5 óra 30 perc, nyáron + 4 óra 30 perc.
 
Pénzváltás: Mianmar pénzegysége a kyat (ejtsd: dzset), váltópénze a pya, ám ez utóbbi néhány éve már nincs forgalomban. A kyat (K) a következő címletekben forog közkézen: 1 K, 5 K, 10 K, 15 K, 20 K, 45 K, 50 K, 90 K, 100 K, 200 K és 500 K. Korábban a rezsim minden turistát 200 dollár beváltására kötelezett, amiért cserébe 200 FEC-t (“efiszi”, Foreign Exchange Currency) kapott az utas. A dollárral elvileg egyenlő értékű “játékpénzzel” egyenlíthettük ki a hotelszámlánkat, illetve ebből fizethettük a belépőket. A kötelező beváltást 2003 novemberében törölték el, ám – rezsimről lévén szó – az sem lehetetlen, hogy bármikor visszaállítják a rendszert. A hivatalos pénzváltóknál 1 dollárért 2007 őszén 1350 K-et, 2008 elején 1120 K-et, 2010 elején viszont már csak 920-970 K-et adtak (az árfolyam a főszezon forgalma, a dollár gynegülése és a kb. évi 30%-os infláció függvényében változhat). A nagyobb címletű (és ép) valutákat jobb árfolyamon váltják, mint a kisebb címletűeket (vagy sérülteket), ezért üdülésünk során érdemes a 100 dollárosokat beváltani először. (Az 1996-os és ennél régebbi 100 dollárosokat nem fogadják el, ám ez a kisebb címletű dollárokra nem vonatkozik. 2004 októberétől a CB-vel kezdődő sorszámú új 100 dollárosokat sem váltják be, vagy ha igen, csak rosszabb árfolyamon.) A hitelkártyák használata rendkívül limitált, és egyelőre ATM gépeket sem találunk Mianmarban, ezért készpénzben ésszerű magunkkal vinni dollárjainkat. Jó tanács: a reptéren ne váltsunk pénzt, mert az ottani árfolyam kb. 50%-kal rosszabb a városiénál. FIGYELEM: csak makulátlan, ropogós dollárt vigyünk magunkkal, mert a tépett, írott, tintafoltos vagy gyűrött bankjegyeket általában nem fogadják el, sem a pénzváltók, sem a szállodák!
 
Egészség: megelőző oltás nem kötelező. Az alapvető elsősegélydoboz tartalmának összeállításával (fájdalom- és lázcsillapítók, antibiotikumok, fertőtlenítők, sebtapaszok, steril gézek stb.) az apróbb baleseteket és betegségeket magunk is kivédhetjük, de ha komolyabbra fordul a baj, mindenképpen forduljunk orvoshoz, s igyekezzünk visszajutni Thaiföldre, ott ugyanis sokkal jobb az orvosi ellátás.
 
Öltözködés: a könnyű, pamutból készült ruháké, a túrákon pedig a kényelmes sportcipőé az elsőbbség, míg a napsugarak ellen egy fejfedő is jól jöhet. A vallási emlékeknél a hosszú nadrág vagy szoknya, és a hasat, vállat takaró felső rész a mérvadó, s praktikus lehet a papucs vagy szandál is, mert ezekből sokkal könnyebben kibújhatunk a templomokba való belépés előtt. (A templomok területén elvileg zokni sem lehet rajtunk!) A hűvös évszakban öltözködjünk rétegesen, mert hajnalonként néhol a pulóverre és széldzsekire is szükség lehet.
 
Étkezés: a klasszikus burmai ebéd vagy vacsora központjában jószerével mindig valamilyen currys hús – csirke, bárány, disznó, marha vagy hal – áll, amihez a rizsen kívül apró tálkákban felszolgált zöldséges ételek járulnak: fűszerezett bambuszrügy, sült vagy bébi padlizsán, bab, lencse, savanyított mangócsíkok hagymával, karfiolos csalamádé és olajban megfuttatott pörkölt mogyoró. Az ételek általában több olajjal készítik.
 
Vásárlás: Mianmarban a szuvenírok széles választéka rendkívül kedvező árral párosul, ezért ne sokáig kerülgessük a boltokat és a piacokat. A burmai kézműves mesterek tudását gyönyörű munkadarabok dicsérik: tradicionális bambuszernyők (htí), ezüstszálakkal áthúzott falikárpitok (kalaga), elefántcsont- és fafaragások, színes lakkmunkák, szövőgépeken készült shan válltáskák, marionettfigurák (yoke-thay), mitológiai témájú festmények és szikrázó drágakövekkel díszített arany ékszerek várják a vásárlókat.
 
Hivatali órák: az állami hivatalok 9-17h között tartanak nyitva hétköznapokon, sok üzlet viszont csak a késő esti órákban húzza le a rolót. A bankok hétfőtől péntekig 8.30-15.30 között várják az ügyfeleket.
 
Hálózati feszültség: 220-230V (50Hz), hálózati átalakítóra nincs szükség (az amerikai típusú, két függőleges lemez mellett kialakították az európai dugók bemenetét is). Általában a hotel recepcióján igényelhető átalakító is. Az áramingadozás és az áramszünet meglehetősen gyakori.
 
Fotózás, filmezés: a kínálat rendszertelensége miatt a fotósoknak és videózóknak itthon vagy Thaiföldön érdemes feltölteniük készleteiket. A filmhívásra és képnagyításra – a minőség miatt – ugyanez vonatkozik.
 
Posta, telekommunikáció, internet: a postai szolgáltatások díja hihetetlenül olcsó, viszont nagyon ritkán érkeznek meg a küldemények. Nemzetközi hívásnál (00) viszonylag gyorsan vonalat kapunk, akár a hotelból, akár a telefonközpontok valamelyikéből (CTT, Central Telephone & Telegraph Office) tárcsázzuk az otthoni számot, a szolgáltatás azonban nem olcsó (a szállodákban 7-8, az utcán 5-6 USD/perc). A számlázás gyakran már a harmadik kicsengéstől kezdődik – akkor is, ha nem veszi fel a telefont a hívott fél. A mobiltelefonok használata rendkívül korlátozott, többnyire csak a thaiföldi szolgáltatók hatáskörébe tartozó maroktelefonok működnek, magyarul a mi telefonjaink használhatatlanok. Bár 2009 vége óta Yangon és Mandalay nagyobb telefonos üzleteiben vásárolhatóak kártyafüggetlen mobilokba SIM-kártyák (a 20 dolláros kártya pl. 24 dollárért), mellyel 2-3 dolláros percdíjjal telefonálhatunk külföldre, de a szolgáltatás még gyerekcipőben jár, és a kártyák sem mindig kaphatók. A Burmán belüli vonalas hívásnál a nagyobb, önálló körzetszámmal rendelkező városok közvetlenül hívhatók, a kisebb, kézi kapcsolású településeket viszont csak a telefonos kisasszonyokon keresztül érjük el. Az internetezés a luxushotelokra korlátozódik, s ott is roppant drága mulatság (a yahoo-s és hotmail-es címek nem, de pl. a gmail-es rendszerből küldöttek működnek).
 

 

Burma, Mianmar, Lakosság, Vízum, utazás, körutazás, Pénznem, Devizaszabályok