Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Indonézia - TENGERPARTOK

SANUR

A balinéz üdülőfalvak úttörője Sanur volt. A kis halászfalut az 1930-as években fedezték fel a Balin alkotó nyugati művészek, és a sziget idegenből jött szerelmesei: a mexikói festő, Miguel Covarrubias, Dr. Jack Mershon és koreográfus felesége, Katharane, Vicki Baum író, Jane Belo amerikai antropológus és Neuhaus, a műkereskedő. Az egyre-másra épülő tengerparti házak később már olyan világhírességeket is vendégül láttak, mint Charlie Chaplin, Barbara Hutton, Doris Duke vagy Harold Nicholson. Itt található a sziget történelmének egy korai hírmondója is: az a 914-ben született kőoszlop, melynek óbalinéz és szanszkrit felirata Szrí Keszári Varmadéva király balinéz uralkodásáról tanúskodik. Az üdülőfalu déli részén, a Pura Belanjong templomban őrzött ereklye azt meséli el, hogyan terjesztette el a király a Jáváról hozott mahájána buddhizmus tanait a szigetlakók között. A sanuri strand a Pura Belanjongtól délre fekvő Surya Hoteltől tart a japánok háborús jóvátételéből épült, északi Bali Beach Hotelig.

KUTA / LEGIAN / SEMINYAK / TUBAN

Az egymásba olvadó Tuban-Kuta-Legian-Seminyak üdülőkörzet Bali déli részének nyugati partvonalán terül el. Az általában csakKutaként emlegetett, kb. 7 km hosszú tengerparti sáv azoknak jelent nagy élményt, akik egy-két hetes szabadságuk alatt nem vágynak másra, csak napfényre, homokfövenyre és a tengerre. Kuta mottója is ez: sun, sand and sea. A 60-as évek ausztrál hippijei voltak az elsők, akik nagyobb csoportokban érkeztek a paradicsomi helyre, útban hazafelé Indiából, az 1970-es évek közepétől aztán egyre-másra épültek az új szálláshelyek és hotelek, majd az északi Legian strandja is fejlődni kezdett, s végül a két település teljesen összeolvadt. Ma már az északi Seminyak és a déli Tuban, Bali repülőterének tágabb környezete is szerves részét képezi az üdülőparadicsomnak. Az igencsak színes képet mutató nyaralóhely legjellemzőbb figurái ma a szünidejüket töltő ausztrál srácok és lányok, akik tucatjával száguldoznak szörfdeszkáikkal a másfél-kétméteres hullámok taraján. A másik nagy csoport, akik manapság Kutát és Legiant ellepik, a japán fiatalok. Utóbbiak azonban már nem a fényképezőgépekkel teleaggatott, európaiakat megmosolyogtató típus, hanem az új generáció tagjai, akik napbarnítottan, festett hajjal és tetoválásokkal tarkítva szelik a habokat az ausztrálok mellett. A Ngurah Rai reptértől 4 km-re fekvő Kuta két főutcája a tengerpartra tartó, majd azzal párhuzamosan futó Jl. Pantai Kuta és a parttal szintén párhuzamos Jl. Legian, ahol butikok és bárok váltogatják egymást. 

NUSA DUA ÉS TANJUNG BENOA

Bali legdélibb nyúlványának keleti csücskében fekszik Nusa Dua és Tanjung Benoa, a luxusszállodák helyszínéül kiszemelt üdülőkörzetek. Az indonéz kormány – Kuta nyüzsgésének ellensúlyozására – a 70-es években készíttette el a luxushotelekkel tarkított zöldövezet kiépítésének tervét. Az első szállodát, a Bualu Clubot 1979-ben adták át, s azóta a legnagyobbak, a Hilton, a Hyatt, a Putri Bali, a Grand Mirage vagy a Sheraton mellett még tucatnyi más 4 és 5 csillagos hotel épült fel a gyönyörű parkokkal tűzdelt partszakaszon. A tervezők azonban a legdrágább beruházások során is szem előtt tartották a szigetnek azt a hagyományát, miszerint egyik épület sem nyúlhat túl a legmagasabb pálmafák csúcsán. A Nusa Duától északra kinyúló Tanjung Benoa valaha Badung királyságának kereskedelmi kikötője volt, amiről a tradicionális kereskedőcsoportok két kegyhelye, egy kínai templom és egy bugisz mecset is tanúskodik a faluban. A nusa duai és benoai terület előnye – elszigeteltebb jellegéből adódóan – a nagy közbiztonság, a luxuskörnyezet, valamint a csendes, gondozott parkok. Kissé talán túlságosan is nyugodt a hely, ezért a “pörgősebbek” közül sokan Kután töltik az estéiket, mely taxival 15-20 perc alatt, olcsón elérhető.

 

Indonézia, tengerpart, tengerpartok, üdülőhelyek, strandok, Nusa Dua, Tanjung Benoa, Jimbaran, Sanur, Kuta, Seminyak, Legian, Tuban