Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Kína - TÁJAK, VÁROSOK

ÉSZAK-KÍNA

 

PEKING
 
Peking, rövidebb megszakításokkal, nyolc évszázada Kína fővárosa, s talán az egyetlen császárváros mely számos műemlékével megőrzött valamit egykori fényéből. Peking külön érdekessége, hogy itt járva megfigyelhetjük a hagyományos kínai főváros jellegzetes szerkezetét, de méltán nevezhető a rohamosan fejlődő Kína jelképének is. A kétezer éves császárkor emlékei mellett jól megférnek a modern kor felhőkarcolói. A Tiltott várost övező hutong-negyed földszintes, tradicionális házai közt sétálva rövid időutazást végezhetünk abban a korban, mikor még tilos volt a császárvárost körülvevő falnál magasabb házak építése, majd rövid séta után saját szemünkkel is meggyőződhetünk róla, hogy a császárkor ideje lejárt, s néhány évtized alatt szédítő, égbe nyúló, modern városrészek születtek, dacolva az egykori tiltással. A város fő látványosságai a Tiltott város, ahol két dinasztia 24 császára lakott (a Tiltott város 360 fokban); az Ég temploma, ahol a császárok évente szertartást mutattak be a jó termés érdekében (az Ég temploma 360 fokban); a Nyári palota, a császári család pihenőhelye (a Nyári palota 360 fokban); a Beihai-park, ahol egykor a fél világot uraló mongol uralkodók palotája állott; vagy a világ legnagyobb tere, a Tiananmen tér. Mindezek mellett olyan műemlékek is találhatóak Pekingben, illetve annak környékén, mint a Nagy fal, a Ming és Qing császárok sírkertjei, a Láma-templom, a Konfuciusz-templom, a pekingi előember lelőhelye, az Ökör utcai mecset, a régi dob- illetve harangtorony. 

 

DATONG
 
Pekingtől nyugatra található az Északi-Wei dinasztia egykori fővárosa, Datong. A város legfőbb látványossága a mintegy 16 km-re fekvő, az UNESCO világörökségi listájára is felvett Yungang buddhista barlangtemplom-együttes, mely a kínai barlangszentély-építészet egyik legragyogóbb mesterműve. A sziklafalba és kisebb-nagyobb barlangcsarnokokba, fülkékbe Buddhák tízezreit vésték az V. században, egészen 494-ig, amikor a főváros délre, Luoyangba költözött. A Yungang barlangtemplom összesen 252 barlangból áll, melyekben mintegy 51 ezer szobor található. Legnagyobb közöttük az 5. fülke 17 méteres ülő Buddha szobra. A Yungang barlangok 360 fokban. A város további látványosságai a Ming-kori Kilenc Sárkány fala, Hua Yan buddhista temploma, ahol az alapítás idejéből származó XI. századi agyagszobrokat őriznek, valamint a lélegzetelállító módon, 75 méteres magasságban, a függőleges sziklafalra épült Függőkolostor, amelyben buddhista, taoista és konfuciánus szentélyek egyaránt megtalálhatóak. Datongból érdemes kirándulást tenni a Nagy Fal romantikus, kevesek által látogatott szakaszaihoz. 

 

XIAN
 
Kína legfényesebb múlttal rendelkező császárvárosa, amely hosszú történelme során 12 különböző dinasztia császárainak szolgált székhelyéül. A Selyemút keleti végpontjaként, a korabeli világ egyik legnépesebb és legpompásabb metropolisza, leghatalmasabb szellemi központja volt, ahol különböző kultúrák keveredtek egymással. Ennek jegyeit mind a mai napig magán viseli a város, elég, ha csak a középkori zsinagóga romjaira, vagy a Nagy mecset ma is álló épületére gondolunk. A város legfőbb látnivalója a Világ Nyolcadik csodájának is nevezett Agyaghadsereg, a Kínát először egyesítő, első császár Qin Shi Huangdi mauzóleuma (az Agyaghadsereg 360 fokban); a Vadludak Kis és Nagy pagodája, melyek egykor a buddhizmus virágzó központjai voltak; a régi városfalak; a Nagy mecset és az ország talán legkiválóbb történeti múzeuma, a Tartományi Múzeum. Ezeken kívül a város környékén találhatóak a Tang-dinasztia császársírjai, s Banpo neolitikus települése. Xian városától mintegy 120 km távolságra magasodik a Huashan, a taoizmus festői szépségű szent hegye. A Huashan 360 fokban.

 

LUOYANG 
 
Kína legősibb városainak egyike, az ország hagyományos keleti fővárosa a nyugati fővárosként funkcionáló Xian alternatívájaként. Luoyang háromezer éves történelemmel rendelkezik, amely során 9 dinasztiának is székhelyéül szolgált. Nevezik a peóniák városának is, mivel tavasszal az egész város virágba borul. A város legfőbb látványossága a Longmen (Sárkány kapu) barlangtemplom, amely a datongi Yungang barlangtemplomok folytatásának is tekinthető, s ahhoz hasonlatosan UNESCO világörökségi helyszín. A Longmen barlangtemplomok 360 fokban. Luoyangban található Kína legelső buddhista temploma, a legendás Fehér Ló templom, amely az Indiából érkező szent iratokat szállító jószágról kapta nevét. A város közelében áll Songshan szent hegye, a festői környezetben épült, világhírű Shaolin kolostorral; valamint az Északi Song-dinasztia császárainak síremlékei. Luoyangtól keletre fekszik az Északi Song-dinasztia egykori fővárosa, Kaifeng, a környékén olyan látnivalókkal, mint az évezredes Vaspagoda.
 
 
 
KELET-KÍNA
 
SHANGHAI
 
Az ország keleti tengerpartjánál, a Jangce-folyó torkolatánál fekvő Shanghai ma Kína legnépesebb városa, a szédítő tempóban fejlődő ország legfőbb szimbóluma, hipermodern metropolisza. A város története az első ópiumháborút lezáró 1842-es nanjingi szerződés után indult vett igazi fordulatot, amikor a vereség következményeként Kína több kikötőjét, köztük Shanghait is megnyitotta az angolok előtt. Ma az európai időkből megőrződött házaival és gombamód szaporodó, égbe törő üvegtornyaival, szédítő magasságban kanyargó hídjaival és felüljáróival nyűgözi le a rohamos léptékű fejlődésre fogékony utazókat. Legfőbb idegenforgalmi látványossága a Bund folyóparti sétánya koloniális európai épületeivel; a 468 méter magas Kelet Gyöngye TV-torony, melyről gyönyörű kilátás nyílik a városóriásra; a csodálatos szépségű Yu kert, mely a hagyományos kínai kertépítészet remeke; a Jáde Buddha temploma, valamint a Huangpu-folyó keleti partján fekvő Pudong modern városrész. A Bund 360 fokban. Shanghaiból érdemes kirándulást tenni Zhouzhuang vízi városába, mely egyike Kína legérintetlenebbül megmaradt városkáinak. Az utcákat hangulatos csatornák szabdalják, melyeket kecses, apró kőhidak ívelnek át. 
 
NANJING
 
Nanjing, a "déli főváros", az ország történetének egyik legfontosabb városa, ám kétségkívül a Ming-dinasztia első uralkodójának, Hongwu császár uralkodása hagyta hátra a legtöbb emléket. A várost története során számos természeti és történelmi katasztrófa sújtotta, a Taiping felkelés leverésekor, a benne magasodó legendás Porcelán pagodával együtt, szinte teljesen megsemmisült. A főváros északra, Pekingbe költöztetésével Nanjing elvesztette egykori jelentőségét. A viharos múlt dacára számos látnivaló maradt. A 14. században épült városfal, amely 34 kilométeres hosszával a korabeli világ leghosszabb városfala volt, ma is a városkép meghatározó műemléke. A dinasztiaalapító császár egykori palotájából, amely a pekingi Tiltott Város elődje volt, mára szinte semmi sem maradt, ám síremléke (Xiaoling) monumentalitásában messze felülmúlja a Peking környékén nyugvó későbbi uralkodók számára emelt mauzóleumokat. A Kínai Köztársaság alapítójának, Szun Jat-szennek hegyoldalra létesített sírjához 392 gránit lépcsőfokon juthatunk fel.
 
 
SUZHOU
 
A Jangce-folyó torkolatának közelében fekvő, gazdag történelmi múlttal bíró várost, elágazó csatornarendszere, illetve a csatornák vizén átívelő kecses hidacskái miatt gyakran illetik a „Kelet Velencéje” jelzővel. A hajdan pezsgő, pazar gazdagságú város mára kevesebbet mutat egykori fényéből, ám így is bőven kínál annyi látnivalót, hogy a kínai körutazások fontos állomása legyen. Suzhou legfőbb és legvonzóbb látványosságát a város UNESCO világörökségi védelmet élvező kertjei jelentik, melyek a kínai kertépítészet igazi remekművei. Az egykor a városban hivatalt viselő, előkelő mandarinok által építtetett magánkertek közül legnagyobb az Egyszerű ember politikája kert, legkisebb a Hálók Mesterének kertje, míg legrégebbi a Kavargó Hullámok pavilonja.  A Tigris-domb tetején magasló, 10. században emelt, nyolcszögletű, hétszintes pagoda érdekessége, hogy az épület a pisai ferde toronyhoz hasonlóan dőlésnek indult. Suzhou legnevezetesebb buddhista temploma a Hideg-hegyi templom, amely a 7. század híres költőjéről, a kolostor egykori lakójáról, Hanshan-ról kapta nevét. Az ország északi és déli részeit összekötő, grandiózus Nagy Csatorna vizén tett hajókirándulás feledhetetlen élményt, s igazi időutazást jelent. 
 
HANGZHOU
 
A Nagy Csatorna déli végpontjánál, a Jangce-folyó deltájában fekszik a Déli Song-dinasztia egykor fényes és virágzó fővárosa, Hangzhou, mely ma Zhejiang tartomány székhelyeként funkcionál. Egy igen híres városba érkeztek, Kinszébe, mely a mi nyelvünkön annyit jelent: »az Ég városa«, mint ahogy az előbb már mondtam, mert itt az embernek annyi gyönyörűségben lehet része, hogy a paradicsomban képzelheti magát. Miután pedig megérkeztünk, hadd beszéljek részletesen nagyszerűségéről. Valóban érdemes is mindent elmondani róla, mert ez a világ legszebb és legnemesebb városa.” - írta Hangzhouról az elragadtatás szavaival a 13. századi itáliai világutazó, Marco Polo. A város legfőbb nevezetessége, egyben Hangzhou szimbóluma, a festői természeti környezetben, zöldellő dombok lágy ölelésében fekvő Nyugati-tó, amelynek környezete: az ősi töltésekkel és hidakkal, a parton magasodó pagodákkal, a víz tükrét megtörő szigetecskékkel, számos látnivalót kínál. Hangzhouban járva érdemes felkeresni Kína egyik legszebb buddhista templomát, a „Lélek rejteke kolostort” (Lingyin si), valamint a mellette található Feilai-csúcsot, ahol a sziklafalba Buddha-alakok sokaságát faragták a 10-14. század során.
 
KÖZÉP-KÍNA
 
CHONGQING
 
CHENGDU
 

A paradicsomi szépségű, a tradicionális kínai tájképeket idéző Sichuan tartomány székhelye, a térséget uralmuk alatt tartó ősi királyságok mindenkori fővárosa, amely számos természeti és kulturális csodát kínál a látogatók számára. Az óváros hagyományos faépületei között tett séta során megismerkedhetnek a fűszeres ízeiről messze földön híres szecsuáni konyhaművészettel, vagy betérhetnek a tradicionális teaházak egyikébe is. Chengdu legfontosabb műemlékei közé tartozik a buddhista Wenshu kolostor és a taoista Qingyang templom. A városból érdemes kirándulásokat tenni a tartomány világörökségi nemzeti parkjaihoz: az ásványi sók által különféle színűre festett színes tavairól nevezetes Jiuzhaigou Nemzeti Parkhoz, vagy a türkizszínű medencéiről híres Huanglong Nemzeti Parkhoz, de egy látogatás a közeli Óriáspanda Rezervátumban ugyancsak felejthetetlen élményt tartogat. Jiuzhaigou 360 fokban. A Dadu és Min folyók találkozásánál magasló sziklafalba vésett ülő Buddha alak, tekintélyt parancsoló hetvenegy méteres, monumentális magasságával, a világ legnagyobb Buddha ábrázolása. A leshani Nagy Buddha 360 fokban.

 
ZHANGJIAJIE
 

A Hunan tartományban található városka ideális bázist jelent a vidék szédületes természeti csodáinak felfedezéséhez. Az UNESCO világörökségi listára is felvett, három tájvédelmi körzetet (Zhangjiajie, Suoxiyu és Tianzi-hegy) is magában foglaló Wulingyuan Tájkörzet szokatlan formájú, dús vegetációval borított homokkő sziklatűiről nevezetes, azonban a mesebeli kőképződmények útvesztője, a köztük megbújó vízesésekkel tarkított vidék, számos ritka növény- és állatfajnak, így például az óriás szalamandrának is otthont ad. Csodálatos hegyvidéki környezetben, a finoman kanyargó Tuojiang-folyó partján épült a főként a miao és tujia kisebbségek által lakott Fenghuang, a „Főnix város”, mely egyike Kína legelbűvölőbb és legérintetlenebb ősi, tradicionális településeinek. A város közelében emelkedik az északi testvérénél sokkal kevésbé ismert Déli Nagy Fal, amelyet a Ming-dinasztia egykor a központi hatalomtól függetlenedni vágyó helyi miao lakosság elleni védekezés céljából emelt. Méreteit és monumentalitását tekintve, a déli védelmi rendszer ugyan elmarad az északon megismert Nagy Faltól, azonban bástyáiról pazar panoráma nyílik a környező buja vidékre.

 
 
DÉL-KÍNA
 
HONG KONG
 
A Gyöngy-folyó torkolatánál fekvő metropolisz 1997. július 1-én, másfél évszázados angol fennhatóságot követően, tért vissza az anyaországhoz. Hong Kong Kína két különleges közigazgatási területének egyike (a másik Makaó), mintegy hét milliós népességű, modern nagyváros, a térség egyik legfontosabb kereskedelmi és pénzügyi központja. A városnak otthont adó terület több nagyobb egységre tagolható. Hong Kong szívét az azonos nevű sziget (más néven Victoria), valamint az attól északra fekvő félsziget, Kowloon adja. Az „Új Területek” magában foglalja a városhoz tartozó több mint kétszáz szigetet, melyek közül legnagyobb kiterjedésű a Lantau-sziget. A Hong Kong-sziget legmagasabb pontja a Victoria Peak, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a város központi területeire.  A 19. századi, neogótikus Szent János-székesegyház, valamint az egykori pályaudvar helyén álló, 1916-ban épült Óratorony a régi idők legfőbb emlékei. Aberdeen kikötőjében lehetőség nyílik, hogy egy kirándulóhajó fedélzetéről fedezzük fel a helyi halászok hagyományos lakóhajóit és a kikötői világot. A város zajától eltávolodva, érdemes kirándulást tenni a Mai Po mangróve-mocsarába, amely mintegy háromszáz madárfajnak ad otthont.
 
MAKAÓ
 
A Makaó-félszigetből, valamint a vele hidakkal összekötött két apró szigetből álló adminisztratív terület, több évszázados portugál fennhatóságot követően, 1999. december 20-án tért vissza a Kínai Népköztársasághoz. Makaó 360 fokban. A kaszinóiról is messze földeken ismert Makaó legfőbb látnivalói közé tartoznak a Szent Pál székesegyház romjai. Az épület egy tűzvész során leégett a 19. század során, s belőle nem maradt több, mint a máig álló, impozáns homlokzat, mely egyben a város jelképe. A tenger istennőjének szentelt A-Ma templom a terület legidősebb temploma, s a hagyomány szerint ez az a hely, ahol a legelső portugál hajók kikötöttek. Mikor az európai tengerészek a terület neve felől érdeklődtek, a helyiek a templom nevét adták válaszul, s ennek portugál kiejtéséből ered a Makaó név. A portugálok által egy domboldalra építtetett Forte do Monte erődítmény falaitól kiváló panoráma nyílik a városra. A félsziget legmagasabb pontján található a Guia Erőd, amely egy apró kápolnának és az 1865-ben emelt világítótoronynak is otthont ad. A Largo do Senado, portugál időket idéző terén található a városháza, az egykori kormányzói palota épülete, ahonnan a Kínával folytatott kereskedelmet igazgatták egykor. 
 
GUANGZHOU
 

A nyugaton inkább Kanton néven ismeretes város a Gyöngy-folyó deltavidékén fekszik, s Guangdong tartomány székhelyeként is funkcionál. A tekintélyes múltra visszatekintő kikötőváros egykor a császári Kína által az európai kereskedők előtt elsőként megnyitott kapuk egyike volt. A virágzó, modern nagyváros növekvő épületcsodái mellett akadnak történeti nevezetességek is, ilyen a Szun Jat-szen emlékcsarnok, a Chen család temploma, a Hat Banyanfa temploma, a Szent Szív katolikus székesegyház, vagy a Déli-Yue király síremléke. A régió természeti szépségeihez a Dél-kínai Botanikus Kertben, vagy a kiterjedt Yuexiu parkban kerülhet testközelbe a városba látogató, s ez utóbbi helyen áll a város szimbólumának is tekinthető Öt Kos szobor. A Shamian-sziget egykor a Gyöngy-folyó vizét megtörő lakatlan homokpad volt, majd itt épültek fel a városban letelepülő nyugati kereskedők első raktárai, gyárai és villaépületei, s a szigetből angol-francia koncessziós terület lett. A fennmaradt európai épületeknek köszönhetően, az utcák máig megőriztek valamit a koloniális idők hangulatából. A Kantonhoz közeli Kaiping megyében állnak a világörökségi oltalom alatt álló, jellegzetes diaolou erődházak.

 
GUILIN
 

Guangxi tartomány északi felében található a kedvelt turisztikai célpont, Guilin, amely a környéken elterjedt illatos virágú fáiról kapta a nevét, azonban leginkább a tájképet uraló, a környező síkságból kiemelkedő, a kínai tájképeket idéző mészkőkúpjairól nevezetes. A Li-folyó vizén Guilin városából Yangshuóba tett hangulatos hajókirándulás a kínai utazások elmaradhatatlan és kötelező kelléke. A Li-folyó 360 fokban. A vidék nevezetességei közé tartozik az alakjával a vizet felszippantó ormányosra emlékeztető Elefántormány-szikla vagy a mesebeli cseppkőalakzatokat felsorakoztató, varázslatos Sásfurulya-barlang. A város tágabb környezete számos további élményt és látnivalót kínál, ezért érdemes ellátogatni a zhuang, miao, yao vagy dong kisebbségek jellegzetes falvaihoz, Longji festőien zöldellő, teraszos rizsföldjeihez, a dong építészet remekéhez, a mapangi dob-toronyhoz vagy az egyedülálló chengyangi Szél és Eső hídhoz. Guilin fontos történelmi emléke Daxu tradicionális ősi városkája, valamint a Ming-dinasztia hercegeinek síremléke, mely a várostól néhány kilométerre, a Yao-hegy lábánál fekszik.

 
KUNMING
 
Yunnan tartományi székhelye fontos kereskedelmi és közlekedési csomópont, s ideális ugródeszkát jelenthet a tartomány csodáinak felfedezéséhez. Az 1890 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő települést „Az örök tavasz városa” jelzővel is szokták illetni, mivel klímája az év bármely szakában enyhe és kellemes. A város legnevezetesebb és legnagyobb buddhista temploma a Yuantong-templom, melyet a hagyomány szerint a Tang-dinasztia időszakában alapítottak. Kunming környéke további látnivalókat kínál, ezek egyike a taoista Arany-templom, mely nevét az itt található bronzból készült pavilonról kapta. A nagyjából Balaton méretű Dianchi-tó az ország hatodik legnagyobb édes vizű tava. A nyugati partja mentjén elnyúló, festői Nyugati-hegy (Xishan) számos nevezetes buddhista és taoista szentélynek otthont ad. Kunming környékének legnagyobb nevezetessége a várostól mintegy 120 kilométeres távolságban található Kőerdő (Shilin). A Kőerdő 360 fokban. A különös alakzatokat mutató karsztképződmények lépcsővel biztosított ösvényeken sétálva járhatóak be, a sziklák között megbújó barlangokkal és tavacskákkal tarkított táj feledhetetlen élményt jelent. 
 
LIJIANG
 

A Yunnan tartomány északnyugati felén, a Himalája lábainál fekvő elbűvölő, világörökségi védelmet élvező városka, a naxi kisebbség igazi kulturális fellegvára. A régi városrész kanyargós utcácskáinak labirintusa, a hangulatos csatornák és az azokat átívelő díszes hidak sokasága igazi kikapcsolódást és nyugalmat jelent a modern kínai nagyvárosok nyüzsgése után. Az óváros fölé magasló Oroszlán-dombon áll a míves sárkányfaragásairól nevezetes Wangu pavilon, a kínai építészet remekműve, amelynek tetejéről csodálatos panoráma nyílik a környező vidékre. Ljiang egyik legfontosabb műemléke az egykor a területet uralma alatt tartó Mu család rezidenciája, mely a pekingi Tiltott Város kicsinyített mása. A Mu palota 360 fokban. A látogatók a szépséges Fekete Sárkány parkban és a Dongba múzeumban járva testközelbe kerülhetnek a helyi népcsoportok mindennapi életével és szokásaival. Az ősi városkából érdemes kirándulást tenni a Tigrisugrás szurdokhoz, a Jangce-folyó első kanyarulatához, a látképet uraló monumentális, közel hatezer méteres Jáde Sárkány-csúcs alá, vagy Shuhe és a buddhista freskóiról nevezetes Baisha falvaihoz.

 
DALI
 

Az Erhai-tó nyugati partján, a négyezer méteres magasságával tiszteletet parancsoló Cang-hegy lábánál fekvő városka egykor a Nanzhao, majd a Dali királyságoknak is székhelyéül is szolgált, ma a főként a bai és a yi kisebbségek által lakott autonóm körzet központja. Dali emblematikus műemléke az a három pagoda, amelyeket a 9-10. században emeltek a várostól mintegy két kilométeres távolságban. A Három pagoda 360 fokban. A régi városka ódon utcáit járva míves faragásokkal díszített házak között veszhetünk el, betérve a hívogató teaházak és éttermek egyikébe, s a mellékutcák olyan izgalmas látványosságot is kínálnak, mint Dali katolikus templomának hagyományos, kínai stílusú épülete. A félhold alakú Erhai-tó vizén tett hajókirándulás során bepillantást kaphatunk a környező falvak háborítatlanul békés életébe is. Daliból Lijiang felé utazva, féltávon érdemes felkeresni a híres „Tea és Ló útjának” egykori állomáshelyét, Shaxi városát, mely egyike az ország kevésbé ismert és látogatott kulturális értékeinek. A Shaxihoz közeli Sihabo-hegyen tekintélyes múltra visszatekintő buddhista templomok és sziklafaragások találhatóak.

 

XISHUANGBANNA

Az ország legdélebbi szegletében, a burmai és a laoszi határ mellett fekszik a thaiokkal rokon dai kisebbség által lakott Xishuangbanna, mely délkelet-ázsiai bájjal csábítja a Kínába látogatókat. A terület székhelyeként is működő Jinghong mellett található botanikus kert ideális lehetőséget nyújt a paradicsomi bujaságú helyi növényvilág megismeréséhez, hogy azután a várostól mintegy ötven kilométerre található Vad Elefántok völgyében az érintetlen természettel és számos ritka állatfajjal, köztük az ormányos óriásokkal is testközelbe kerülhessünk. A hagyományos dai építészetből olyan remekművek adhatnak ízelítőt, mint Jingzhen kolostorának nyolcszögletű pavilonja, vagy Manfeilong fehér pagodája, mely a buddhizmus legfontosabb helyi zarándokhelye. Daluo határvárosa az ott terebélyesedő, hatalmas, kilencszáz éves banyanfáról nevezetes, mely hetven méteres magasságával, szerteágazó léggyökereivel szolgált rá az „Egy fából álló erdő” névre. Xishuangbanna fontos idegenforgalmi látványossága az általában április közepére eső dai újévet köszöntő vízöntő ünnep. A Jinuo-hegy trópusi esőerdőkkel övezett lankás hegyoldala a híres pu'er tea egyik legfontosabb termővidéke.

 

 
TIBET
 
LHÁSZA
 

 

Kína, város, városok, üdülőhely, Peking, Beijing, Xian, Datong, Pingyao, Chengde, Luoyang, Shanghai, Nanjing, Suzhou, Hangzhou, Chongqing, Chengdu, Zhangjiajie, Hong Kong, Makaó, Guangzhou, Kanton, Guilin, Yanghsuo, Kunming, Lijiang, Dali, Xishuangbanna, Tibet, Lhásza