Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Laosz - ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Felszínrajz: a 236 800 km² területű Laosz szomszédai: nyugaton Thaiföld, északnyugaton Burma (Mianmar), északon Kína, keleten Vietnam, délen pedig Kambodzsa. Laosz több mint kétharmadát hegyes-völgyes, fennsíkokkal és folyókkal tarkított táj borítja, s az ország csaknem 70%-án erdőségek zöldellnek. A népesség legnagyobb hányada a termékeny folyóvölgyekben telepedett le, melyek legnagyobbika, a Mekong (helyi nevén Nam Khong), Laosz teljes hosszában végigkíséri az országot. A Mekong – mezőgazdasági jelentősége mellett – fontos (vízi) közlekedési útvonal is.

Időjárás: a monszun váltakozása Laoszban két évszakot eredményez – a májustól októberig tartó esős, valamint a novembertől áprilisig húzódó száraz időszakot. A legtöbb esőt Dél-Laosz kapja – a déli hegyvonulat csúcsain az évi 3000 mm-t is eléri a csapadék mennyisége –; Vientiane és Savannakhet vidéke már csak 1500-2000 mm-nyi csapadékban részesül; Luang Prabang, Sainyabuli és Xieng Khuang pedig be kell érjék évi 1000-1500 mm-rel. A Mekong-deltában a legforróbb hónapok a március és április (38 C°), december-januárban akár 15 C°-ra is leeshet hajnalban a hőmérséklet, de az északi hagyekben fagypontig is süllyedhet a hőmérő higanyszála. Az esős évszakban az alföldeken 29, a hegyvidéki völgyekben pedig 25 C° a nappalok átlaghőmérséklete.

Népesség: Laosz lakossága 4,7 millió fő. A népesség kb. felét az alföldeket – főként a Mekong völgyét – benépesítő laosziak teszik ki, de szép számban képviseltetik magukat a hegyvidéki thai törzsi népcsoportok, valamint az alacsonyabb hegyekben élő – proto-maláj vagy mon-khmer eredetű – lao theung, illetve a magasabb hegyhátakat benépesítő lao szung (hmong és mien) törzsi csoportok.

Vallás: A laosziak többsége az 1992-ben újból engedélyezett theravada buddhizmus követője, míg a hegyvidéki népek között az animizmus (a szellemekbe vetett hit) a legnépszerűbb vallási irányzat.

Testbeszéd, tabuk: a fej – mint minden délkelet-ázsiai országban – a lélek helye, így a felnőttek fejének érintése tabunak számít. Udvariatlanságra vall, ha lábfejünket másokra irányítjuk – ez a Buddha-szobrokra hatványozottan érvényes. Egy helyiségen belül a hívők nem helyezkedhetnek el magasabban, mint a szerzetesek, utóbbiakat pedig megérinteni sem szabad a nőknek. A templomok előtt, vagy ha valaki a házába invitál bennünket, ne feledjük levenni a cipőnket! 

Művészetek: a laoszi vallási építészet megkülönböztető jegyei a „hasas” vagy „rakéta formájú” sztúpák, melyek legszebb képviselője a fővárosi That Luang pagoda, de jellegzetes templomokat – watokat – találunk Luang Prabangban is. Utóbbi területén a sim nevű, alacsony tető jellemezte kápolnák jellemzik az építészetet. A képzőművészet terén északon a hmong és mien arany- és ezüstművesek alkottak (és alkotnak) maradandót, a thai törzsi csoportok mesterei viszont szőtteseikről híresek. A klasszikus zene és tánc mára sajnos szinte teljesen kihalt, a népzene és a népzene generálta műdalok azonban még ma is roppant népszerűek.

Vízum: A 15 napos vízum 30 USD-be kerül, elkészítéséhez szükség van: az útlevélre, 2 fotó valamint a vízum díja. Az útlevélnek a hazautazástól számított 6 hónapig érvlnyesnek kell lennie

Külképviseletek: Magyarország 1995 óta Hanoiból akkreditálja nagykövetét, s a külgazdasági attaséi teendőket is a hanoi nagykövetség külgazdasági attaséja végzi. Laosz Magyarországra akkreditált nagykövete Varsóban székel. 

Időeltolódás: a Magyarország és Laosz közötti időeltolódás télen + 6 óra, a nyári időszámítás idején pedig 5 óra.

Pénzváltás: a laoszi pénzegység a kip, ám a mindennapokban a thai baht és az amerikai dollár is széles körben elfogadott. A bankjegyek címletei: 10, 20, 50, 100, 500 és 1000. A legkedvezőbb árfolyamokkal a bankok dolgoznak, de találunk privát pénzváltókat is. Az utazási csekkek váltási aránya kedvezőbb mint a készpénzé, ám Viantiane-on és Luang Prabangon kívül ezeket nem tudjuk beváltani. A dollár-kip váltási arány: 1 USD = 10 500 kip (2003). Az ismertebb hitelkártyákat a jobb hotelokban és éttermekben elfogadják.

Egészség: megelőző oltás nem kötelező, ám néhány fertőző betegség – hepatitisz, tífusz – ellen érdemes megfontolni a védekezést. A szúnyogok ellen mindenképpen védekezzünk, főként a városoktól távolabb eső, vidéki területeken, ahol a malária és a szintén szúnyogok által terjesztett dengue-láz sem ismeretlen.

Öltözködés: a könnyű, pamutból készült ruháké, a túrákon pedig a kényelmes sportcipőé az elsőbbség, míg a napsugarak ellen egy fejfedő is jól jöhet. A nyári, esős időszakban mindig legyen kéznél egy esernyő vagy esőkabát, a téli hónapokban viszont egy vékonyabb pulóver vagy széldzseki jöhet jól északon és a hegyekben.

Étkezés: a nagyobb városokban vendéglőkből, kávézókból és szendvics-bárokból már nagy a választék, nem tanácsos azonban étkezni utcai árusoknál és a gyanúsan szutykos kifőzdékben. A csapvíz szomjoltásra alkalmatlan, a palackozott vizet, valamint a héjától megszabadítható gyümölcsöket ellenben nyugodt lélekkel elfogyaszthatjuk. A vendéglőkben, ill. a szolgáltatásokért nem várják el a borravalót, de természetesen elfogadják.

Vásárlás: az etnikai sokszínűség a szuvenírok terén is hatalmas és változatos kínálatot jelent. A legnépszerűbb ajándéktárgyak az északról származó arany- és ezüstáruk, kerámiák, fafaragások, törzsi kézműves termékek és szőttesek, rotang- (rattan-) bútorok stb.

Hivatali órák: az állami hivatalok hétköznapokon 8-11h és 14-17h között vannak nyitva, a magánkézben lévő boltok később nyitnak, de később is zárnak.

Hálózati feszültség: 220V (50Hz). A villanydugók különböznek az európai szabványtól, adaptort a helyi boltokban vásárolhatunk.

Fotózás, filmezés: az élmények rögzítéséhez nyersanyagot a fővárosban, Luang Prabangban és Savannakhetben találhatunk (diafilmet csak Viantiane-ban). A negatívok ára 3000-4500 kip, a diafilmeké 9000-10 000 kip körül mozog. A katonai intézmények és repterek környékén tilos a fényképezés.

Posta, telekommunikáció, internet: ha képeslapot, levelet szeretnénk küldeni Laoszból, ezt tegyük Vientiane-ban. Nemzetközi hívások is csak a fővárosban, illetve Luang Prabangban kezdeményezhetők az erre kijelölt helyeken (operátorokon keresztül). Laosz nemzetközi hívószáma 856, Magyarországot pedig a 00 + 36 számon érhetjük el. Az internet használata egyre szélesebb körben elérhető (6000 kip/órától).

 

Laosz, pénznem, lakosság, étkezés, művészetek, egészség, külképviseletek, vízum, utazás