Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Laosz - TÁJAK, VÁROSOK

VIENTIANE ÉS KÖZÉP LAOSZ

Vientiane, habár Laosz fővárosa mégis egy csendes kisváros benyomását kelti. Az utcácskákon, vagy az útszéli, hangulatos teraszok, kávézók és ősi templomok között sétálgatva könnyen érezheti úgy a látogató, mintha a múlt századba csöppent volna. Vientiane templomai – a watok – közül a legfontosabb és legszentebb kegyhely a That Luang hatalmas, aranyozott sztúpája, mely a buddhizmus iránti odaadást és a függetlenséget jelképezi a laók számára. A lenyűgöző szépségű templomot 1566-ban emelték a már évszázadok óta tisztelt kultikus helyen, s azóta minden novemberben szerzetesek százai gyűlnek össze itt telihold idején, hogy megünnepeljék a fény ünnepét.

Az ősi templomok közül a gyönyörű kertben fekvő Wat Sisaket, a ma múzeumként működő királyi templom, a Wat Phra Keo, valamint a XVI. századi bronz Buddha-szobráról nevezetes Wat Ong Teu várja a látogatókat. Vientiane másik hírességének, a Patuxai diadalívének tetejére jó néhány tucat lépcső vezet felfelé, ám a remek kilátás bőven megéri a fáradságot, sőt innen már a Talaat Sao piac is tisztán kivehető, ahol gyönyörű selyemanyagokat, drágakövekkel díszített ékszereket és fafaragásokat vásárolhatunk.

 

LUANG PRABANG ÉS ÉSZAK-LAOSZ

A Laoszba utazók legkedveltebb célpontja a zöld hegyektől övezett Luang Prabang, az egykori uralkodói székhely, mely 1995 óta UNESCO világörökségi védettséget élvez. A városka légkörét számos XVIII. században emelt buddhista templom és később épült gyarmati épület összhatása formálja, de kedves színt varázsolnak az álmos utcákra a reggelente adományért induló, fekete napernyős, narancssárga ruhás szerzetesek. A Sziszavang Vong király által 1904-ben építtetett Királyi Palota ma a Nemzeti Múzeum otthonaként funkcionál, ahol az értékes laoszi kincsek mellett a szomszédos országok uralkodóitól kapott királyi ajándékokat is helyet kaptak. Luang Prabang második legfontosabb látnivalója a város legöregebb temploma, az 1500-as években emelt Wat Xien Thong, melynek jellegzetes, alacsony tetőszerkezete a luang prabangi templomépítészet sajátos stílusjegye. A város számottevő temploma még a Wat Visoun, melyet – kerekded formái miatt – „Görögdinnye Sztúpa”-ként is emlegetnek, továbbá a Wat Aham és a Wat Mai. A település egészéről akkor kapjuk a legszebb képet, ha felsétálunk a Phousi hegyre, melynek tövében egykoron híres sztúpák sorakoztak. Luang Prabang 360 fokban.

A Luang Prabangból induló egynapos kirándulások egyik legérdekesebb programja a Mekongon tett hajókirándulás, mely a misztikus Pak Ou barlangokat is érinti. A kirándulás többek között azért is unikumnak számít, mert a természetes mészkőbarlang, mely aranyozott Buddha-szobrok ezreit rejti, csak a folyóról közelíthető meg. Luang Prabangtól kicsit távolabb, délkelet felé találjuk Phonsavan városát, a városka közelében pedig a mai napig tisztázatlan eredetű Kőkorsók Mezejét. A fennsíkon több mint 300 óriási kőkorsó hever rendezetlenül, a legtöbb amit tudnak róluk, hogy kb. 2000 évesek. Luang Prabangból gyakran Észak-Thaiföld felé indulnak tovább az utazók. A Houey Xay-i határátkelő felé vezető hajóút felénél Pakbeng városánál állhatunk meg, hogy bepillantsunk a hegyi törzsek életébe.

 

Laosz, város, városok, üdülőhely, városnézés, Vientianne, Luang Prabang