Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Nepál - ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Felszínrajz: a 142 000 km2-en elterülő Nepál a világ legegyenetlenebb felszínű országai közé tartozik. Területén található a világ legmagasabb, felhőkbe törő hegycsúcsai, a Mount Everest és az Annapurna is. Az indiai határhoz közel található az alacsony fekvéső, dzsungel-borította Terai, mely területről emelkednek a magasba a Siwalik és a Mahabharat hegyláncok. A hegyek között termékeny völgyek találhatók, amely a lakosság nagy részének nyújt otthont, ettől északabbra pedig a Himalája havas hegycsúcsait pillanthatjuk meg. A kínai határ a hegygerincen fut végig, s a hegyvonulat túlsó lejtői már a Tibeti-plató kopár felvidékére vezetnek. Több, mint 6500 fajta fa és vadnövény honos Nepálban. A nemzeti virág, a rododendron (vagy havasszépe) márciusban és áprilisban borul virágba és különböző színekben pompázik. Az állatvilág is nagyon változatos: 800 madár- és egzotikus emlősfaj él itt: többek között a királyi vagy bengáli tigris és a hópárduc. Sajnos a vadvilág megtekintésének lehetősége nagyrészt a nemzeti parkokra, természetvédelmi területekre és Nyugat-Nepálra korlátozódik, ahol ritka az emberi népesség.

 
Időjárás: tipikusan két szezon jellemzi a klímát: a száraz (októbertől májusig: 6-24 ºC), és a csapadékos (júniustól szeptemberig: 19-30 ºC). A monszunok, amelyek gyakran elöntik a déli síkságokat, jellemzőek az egész országra. A hőmérséklet általában a nyári hónapokban (május, június) a legmagasabb, és a téli hónapokban (december, január) a legalacsonyabb. Nepált a hűvös, száraz időszakban, októbertől érdemes felkeresni, mikor lecsengett a monszun, minden zöld és gyönyörű, a nappalok melegek, az éjszakák pedig kellemesen hűvösek.
 
Lakosság: Nepál népessége 2012-ben majdnem eléri a 30 millió főt, erős, évente mintegy 2%-os népességnövekedés jellemzi. Nepál etnikai összetétele sokszínű. A legnagyobb létszámú népcsoport a khas-chhetri (16%), ezt követi a khas-bahun (13%), a magar (7%), a tharu (7%), a tamang (6%), a newar (5%), a muslim (4%), a kami (4%), a yadav (4%), és más, kisebb népcsoportok (34%). Nepál legnépesebb területei a Kathmandu-völgyben és Pokhara-völgyben találhatóak, a főváros, Kathmandu népessége hamarosan az egymillió főt is eléri.
 
Vallás: a nepáliak több, mint 80%-a a hinduizmust követi, 2006-ig államvallásként tartották számon. A hegyekben élő sherpák többsége a tibeti buddhizmus híve (a népesség 10%-a). A hinduizmus és a buddhizmus keveredése jellemző az egész országra, a két vallás hívői sokszor közös templomaikban közös isteneket imádnak. Az ország védelmezője a hindu Shiva, fő temploma a Pashupatinath-ban található Shiva-templom, mely a hinduk egyik legszentebb zarándokhelye. A buddhisták szent helye Lumbini, melyet Buddha születési helyeként tartanak számon és az Unesco Világörökség része. Kevesebb követője van az Iszlámnak, a kirant mundhum (animista, ősöket tisztelő vallás), a keresztény, a szikh és a dzsaina vallásoknak.
 
Építészet: Nepál művészetén, ezen belül építészetén is három kultúra, az indiai, a tibeti és a kínai építészet hatása érződik. Három különböző templomtípussal találkozhatunk: a hindu pagoda-stílusú templommal, melyet többszintes, fából készült, felfelé ívelő tetőszerkezet jellemez. Szintén a hindu templomokra jellemző a sikhara-stílus, ezen templomok tornyai négyzetes gúla vagy kúp alakú felépítmények, melyek alatt a szentély helyezkedik el. A buddhizmusra jellemző szakrális épület a sztúpa, mely kezdetben csak egy egyszerű földhalom volt, melybe buddha relikviáit temették. Öt építészeti eleme (négyszögletes alap, félgömb alakú boltozat, kúp alakú csúcs, sarló és korong) az öt elemet szimbolizálja (föld, víz, tűz, levegő, űr).
 
Viselkedés templomokban, szent helyeken:
- Buddhista sztúpák (csorten) és imamalmok (mani) körül óramutató járásával megegyező irányban haladjunk!
- Hindu és buddhista templomban, szentélyekben mindig vegyük le a cipőnket a bejárat előtt!
- Sok hindu templomba nem lehet turistáknak (nem hinduknak) belépni.
- Ha egy lámához megyünk, illik neki egy fehér sálat (khata) vinni ás átadni a bemutatkozáskor (ez tibeti boltokban beszerezhető)
- Templomokban, szentélyekben, kegyhelyeken és környékén ne dohányozzunk!
- Fényképezni nem mindenhol szabad, erről győződjünk meg előtte. Ha embereket fotóznánk, előbb mindig kérjük hozzá a beleegyezésüket!
 
Nepáli szokások: a nepáliak összeteszik a két kezüket, mintha imádkoznának és „Namaste”-val köszönnek, ez könnyen megtanulható, de a „Hello” üdvözlésen és a „Bye” elköszönésen sem fognak megsértődni. Megköszönni csak akkor köszönnek meg valamit, ha nagyon hálásak, tehát például vásárláskor sem jellemző a köszönés. Ne sértődjünk meg, ha valakinek ajándékot adunk, de nem köszöni meg, vagy nem látszik rajta, hogy örülne neki. A nepáliak érzelemkimutatása nem olyan erőteljes, mint a miénk. Az igent nem bólintással jelzik, hanem a fej oldalra biccentésével vagy enyhe vállrándítással. Férfi és nő közötti érzelem kinyilvánítás (kézfogás, ölelés, puszi, csók) illetlenségnek számít Nepálban. Azonban, ha két férfit kézen fogva látunk sétálni az utcán, az nem jelent mást, mint barátságot. A nepáliak többsége hindu vallású és a tehenet szent állatként tisztelik, így mi is bánjunk velük tisztelettel, kerüljük ki az utcán kószáló, üldögélő állatokat. Túlságosan közel ne menjünk hozzájuk. Az éttermekben többségében marhahúst nem szolgálnak fel.
 
Fesztiválok: nepál a fesztiválok földje, ahol egyik hónap sem marad esemény nélkül. Az augusztusi „Gai Jatrát“, azaz a Tehénfesztivált Krisna születésnapja, a „Krishnasathami“ követi. A „Teej“ egy speciális, nőket ünneplő fesztivál, mely alkalommal a nepáli szebbik nem a folyókban fürdőzik, különösképpen Pashupatinath Shiva templománál. A szeptemberi „Indrajatra“ a monszun végét jelzi, az „Élő Istennőt“, vagyis „Kumarit“ Kathmandu utcáin hordozzák körbe. Az októberi „Bada Basin“ az év leghosszabb, 15 napig tartó fesztiválja, kilencedik napján kecske-, és bivalyáldozatokkal tisztelegnek isteneik előtt. A novemberi „Tihar“ harmadik napján tartják a „Fény Ünnepét“, a látványos „ Deepavalit“. Az „Ekadashi“ Vishnu istenség ünnepe, míg a „Bala Chaturdashi“ alatt Shiva istent köszöntik Pashupatinathban. Februárban van a Tibeti Új Év és Shiva születésnapja, márciusban pedig a híres „Holi“ vagy „Fagu“, mely alkalommal elvegyülhetünk a szó szerint színes forgatagban, az ünneplők színezett vizet locsolnak, vörös port szórnak egymásra és az arra tévedt turistákra. Áprilisban kerül sor a „Chaitra Dasain“ fesztiválra, Durga Istennő tiszteletére, amikor Durga egy bivaly képét öltő gonosz sereg felett aratott győzelmét ünneplik. Természetesen sok bivaly-, és kecskeáldozatot hoznak az ünnep alatt. „Bisket Jatra“ a nepáli Új Év előtt négy nappal kezdődik és négy nappal utána fejeződik be. Bhaktapurban két hatalmas, feldíszített szekeret gurítanak végig az utcákon, melyek egyike a női, másika a férfi erőt jelképezi, ezzel biztosítják az elkövetkező év termékenységét. Buddha születésnapját májusban ünneplik, ebben hónapban hinduk és buddhisták együtt tartják a „Rato Macchendranath“ fesztivált, Vörös Macchendranath az eső és a bőség istene. A júliusi „Naga Panchami“, vagyis a kígyók fesztiválján a bőséges monszunért ünnepelnek, „Janai Punima“ alatt pedig a magas kasztba tartozó hinduk kicserélik a bal vállukra varrt szent selyemszálat.
 
Vízum: Nepálba beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. A vízum beszerezhető érkezéskor a katmandui nemzetközi repülőtéren, de vízumkérelmet bármely nepáli külképviseleten, ideértve a tiszteletbeli konzulátusokat is be lehet nyújtani. Érvényességi ideje 15, 30 vagy 90 napos lehet, ami a Nepálban való tartózkodás során meghosszabbítható. A vízum díjai:
- 15 nap tartózkodás esetén: 25 USD
- 30 nap tartózkodás esetén: 40 USD
- 90 nap tartózkodás esetén: 100 USD
A vízum meghosszabbítása a helyszínen 2 USD/nap, és a turista vízum maximum 150 nap tartózkodásra jogosít.
A repülőtéren egy vízumkérő űrlap kitöltése és 1 db igazolványkép szükséges.
 
Külképviseletek: Nepálban tiszteletbeli magyar konzulátus működik. Elérhetőségei:
Tiszteletbeli konzul: C. S. Gyawali
Cím: Oasis 49 Dhara, Patan Dhoka, GPO Box 1357, Kathmandu, Nepal
Tel.: (00)-(977)-(1)-55-27-370, (00)-(977)-(1)-55-26-894
Email: info@nbe.com.np
 
Időeltolódás: az időeltolódás a magyarországi időhöz képest 3 óra 45 perc nyáron, és 4 óra 45 perc a téli időszámítás alatt. Nepálban általánosan elterjedt a nepáli „Bikram Sambat” naptár használata, mely 56 évvel és 8 hónappal jár előrébb, mint az általunk használt.
 
Pénznem: Nepálban a nepáli rúpia az általánosan elfogadott fizetőeszköz (NRP), de városokban elfogadják az indiai rúpiát is (INR). 1 indiai rúpia 1,6 nepáli rúpiának felel meg. Nepáli rúpiát a repülőtéren és más, városi pénzváltóknál is tudunk vásárolni. Kisebb üzletek, árusok, taxisok előfordul, hogy nem tudnak visszaadni a nagyobb címletekből (1000 vagy 500 NRP), ezért érdemes aprót is tartalékolni. Leginkább amerikai dollárral és euróval érdemes Nepálba készülni. Az átváltások jelenleg: 1 USD= 84 NRP, 1 EUR= 109,5 NRP (2012. május)
 
Egészség: kötelező védőoltás nincs, tapasztalataink szerint elegendő a Hepatitis A védőoltás, valamint a szokásos elsősegély csomagunk összeállítása: fájdalom- és lázcsillapítók, hasfogók (széntabletta!), fertőtlenítők, sebtapaszok, steril gézek stb. Szúnyogriasztót vigyünk magunkkal, a dzsungelben ajánlatos világos színű, hosszú ujjú ruha és hosszú szárú nadrág viselete!
 
Öltözködés: nepáli utazásunkra könnyű pamutruhákat javaslunk, visszafogott, konzervatív öltözködést (nőknél vállat takaró blúz, combot takaró szoknya), férfiaknál kerülendő a meztelen felsőtest. Kényelmes cipő és túraszandál, könnyű eső-, széldzseki, polár felső javasolt.
 
Étkezés: a nepáliak kedvenc étele, amit mindenkinek érdemes megkóstolnia, a dhal baat tarkari, mely főtt rizsből (baat), curry-s zöldségekből (tarkari), lencsés öntetből (daal), csípős savanyúságféléből (achar) és papadamból áll (chips-szerű lepény). Sokan vegetáriánus változatban fogyasztják, de létezik húsos változata is. A másik helyi finomság a tibeti eredetű momo. Ez leginkább a tortellinihez hasonlítható, de nagyobb, többféle töltelékkel készítik és csípős-fűszeres mártással kínálják. Italok közül a nepáli tejes teát (masala tea, milk tea) érdemes megkóstolni, ami bivalytejjel készül, kicsit fahéjas íze van, nagyon finom. Hideg ital a lassi, ami joghurt-kefirszerű frissítő ital, van natúr változata és gyümölcsös (banános, mangós, ... stb.) is. Helyi gyártású árpasör is kapható, a Chang.
 
Vásárlás: Nepálban az alkudozás (főleg piacon és kisebb árusoknál) a vásárlás elengedhetetlen feltétele, főleg, ha többet veszünk bizonyos ajándéktárgyakból. Kedvező áron lehet hozzájutni sportruházathoz, túrafelszerelésekhez (többnyire jó minőségű nyugati világmárkákkal ellátott, de minden bizonnyal nem eredeti holmik). Ezen kívül ajándéktárgyakból bőven válogathatunk: nepáli és tibeti ruhák, hímzett pólók, gyapjú pulóverek, sapkák, kesztyűk, táskák, pashmina (hegyi kecskeszőr) kendők és sálak, tibeti kézzel szőtt szőnyegek, kasmírszőnyegek, buddhista, hindu vallási kellékek: imamalmok, hangtálak, mandalák, hangszerek, maszkok, könyvek, füstölők, gyertyák, szobrok, thangka-festmények, ezüst- és féldrágakő-ékszerek, nepáli teák (Ilam-tea), fűszerek, gyógynövényes kozmetikumok, természetgyógyászati kellékek, ... stb.
 
Hivatali órák: Nepálban a munkaidő hivatalosan de. 9-től du. 5 óráig tart, de ez régiónként változhat a helyi szokásoknak megfelelően. A pihenőnap a szombat. Az állami bankok nyitvatartási ideje de. 10-du. 3-ig, míg a privát bankoké de. 9-től du. 6-ig tart, a bevásárló központok de. 10-től este 8-ig, míg a helyi kis üzletek reggel 6-tól este 9-ig fogadják vásárlóikat.
 
Hálózati feszültség: a hálózati feszültség 230 V/50 Hz. A konnektorok használhatóak, nem kell átalakító.
 
Posta, telekommunikáció, internet: a Főposta Kathmanduban található, a Dharahara Torony közelében, de. 9-től du. 4-ig tart nyitva, azonban bélyegek, képeslapok nemcsak itt kaphatóak, hanem kisebb ajándékboltokban is. A szállodák recepciói gyakran elvállalják, hogy a felbélyegzett képeslapokat postázzák. Utcai telefonfülkék nincsenek, de sok olyan üzlet van, ahonnan lehet nyilvánosan külföldre is telefonálni. Szállodákból szintén lehet telefonálni és internetezni is, de drágább. Séta távolságra biztosan találunk néhány Internetcafét is, az internet sebessége azonban sokszor lassú.

 

Nepál, étkezés, művészetek, egészség, külképviseletek, utazás, körutazás, vízum, pénznem