Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Nepál - TÁJAK, VÁROSOK

KATHMANDU
 
A Himalája lábainál elhelyezkedő völgyben találjuk Nepál középkori hangulatú, mesébe illően szép fővárosát, mely az ország legnagyobb városa egyben. Jellemzi a nagy történelmi múlt, csakúgy, mint az egyre inkább teret hódító modernitás. A régi város központja a Durbar („Palota”) tér, ahol az új Királyi Palota mellett templomok, szobrok között nézelődhetünk. A tér mostani képét Pratap Malla 17. századi uralkodása idején nyerte el. Körülötte megannyi szűk utcácskát fedezhetünk fel, s meglátogathatjuk a Kumari Devi, azaz az „Élő Istennő” házát is, aki, ha szerencsénk van, megjelenik nekünk az épület egyik szépen faragott ablakában. Az istennőként tisztelt fiatal lányt egy egyszer egy évben tartandó ünnepség alkalmával körülhordozzák a városon díszes szekerén. A Durbar tértől nyugatra fekszik a Vishnumati folyó, északra pedig a Ratna park. A Bagmati folyó a város déli-, a Thamel nevű turistaközpont pedig az északi határa. Kathmandu 360 fokban.
 
 
PATAN
 
A völgy második legnagyobb városa Patan, melyet a Bagmati folyó választ el Kathmandutól, a csekély 5 km akár kerékpárral is megtehető. Patan városa büszke a templomaira és a mesterembereire, akiknek a munkája látható nagyrészt a Durbar téren: a központban az aranykapuzatú, fa-, és bronzablakos Királyi Palota, a Jagannarayan és a 17. századi, indiai stílusú Krishna Mandir templom a legfontosabbak. Pár perc sétára a tértől található az Aranytemplom nevű buddhista kolostor és a Kumbeshwar, Patan legrégibb temploma 1392-ből. Kihagyhatatlan helyszín a Mahabouddha, azaz az „Ezer Buddha Temploma” is. További látnivalók a 2500 évvel ezelőtt épített négy sztúpa-maradvány és Nepál egyetlen állatkertje, mely Kathmandutól 5 kilométerre található. Itt érdemes meglátogatni a tibeti menekültek szőnyegszövő manufaktúráját, ahonnan nehezen távozhatnánk üres kézzel. A Durbar tér 360 fokban.
 
 
 
 
BHAKTAPUR
 
Kathmandu központjától 12 km-re helyezkedik el a Kathmandu-völgy legpatinásabb régi városa, a fazekasságáról is híres Bhaktapur. Építészete a XVII. sz. végére tehető, terein és utcácskáin sétálgatva az ember úgy érzi, mintha visszacsöppent volna az ötszáz évvel ezelőtti világba. A Palotatér (Durbar Square), nagyobb a kathmanduinál is, számos templom, szobor és oszlop látható itt: figyelemre méltóak a térre vezető kapu szobrai Ugrachandi és Bhairab istenek ábrázolásaival, amelyek alkotójának a legenda szerint levágták a kezét, hogy nehogy máshol is ilyen nagyszerű szobrokat készítsen. A tér másik nevezetessége az 55 ablakú Királyi Palota. Megtalálható itt Bhupatindra Malla uralkodó pilléren magasló szobra, illetve a pashupatinathi Shiva-templom másolata is, erotikus kőfaragásokkal kiegészítve. A másik híres tér a Taumadhi Tole, itt található a völgy legmagasabb temploma, a Nyatapola. Amennyiben elszakadunk egy kicsit a templomoktól, betekinthetünk a napi élet rituáléiba is:  ahogy a gabonát kiteszik a napra száradni, ahogy a családok vizet gyűjtenek vagy mosnak a közös kutaknál, ahogy a gyerekek játszanak, vagy a fazekasok dolgoznak. Bhaktapur 360 fokban.
 
 
SWAYAMBHUNATH
 
Kathmandu központjától nem messze található a képeslapokról jól ismert Swayambhunath buddhista sztúpa, melyet egy domb tetején való elhelyezkedése miatt bárhonnan megcsodálhatunk. A sztúpát „Majomtemplomként” is emlegetik, mert úgy tartják, közvetlen környezetében szent majmok élnek. A helyet már i. e. 250-ben, Asóka buddhista indiai uralkodó idejében is jegyezték. Más források szerint a völgyben régen egy tó állt, melyből egy gyönyörű lótusz emelkedett ki. Swayambhunath a nevét a tóban örökké égő, önmagát tápláló láng után kapta. A központi sztúpa körül megannyi kis sztúpa, szentély, templom áll a Licchavi uralkodók idejéből. A tibeti kolostor, múzeum és könyvtár későbbi bővítmény. A különleges hangulatú épületegyüttes szent zarándokhely mind a buddhisták, mint a hinduizmus hívei számára.
 
 
 
 
 
PASHUPATINATH
 
Kathmanduból pár órás kirándulás gyanánt érdemes felkeresni Pashupatinath-ot, mely a Bagmati folyó partján fekszik. Itt található a hinduk legszentebb nepáli temploma, a Shivának szentelt Pashupatinath templom. Építése i. u. 4. századra tehető, az ország legrégebbi templomainak egyike. A helyi istent Pashupati, azaz az „Állatok Istenének” nevezték el, innen ered a templom neve is. A gazdagon díszített, pagoda-stílusú templom szentélyében kapott helyet Shiva szimbóluma, a „Szent Linga”. A templomot többször átépítették, felújították, mai formáját a 17. században, Bhupendra Malla uralkodása alatt nyerte el. Nem hindu hívők sajnos nem mehetnek be a templomba, de a folyó túlpartjáról gyönyörködhetünk a templomban és a városkában. A Bagmati folyó olyan jelentőséggel bír Nepálban, mint a Gangesz Indiában. A város lakói halottaikat a folyó partján égetik el.
 
 
 
BOUDHANATH
 
Kathmandu-völgyi túránk kihagyhatatlan állomása Boudhanath, mely körülbelül 11 kilométerre található Kathmandutól. Itt csodálhatjuk meg Nepál egyik legjelentősebb, s a világ egyik legnagyobb buddhista sztúpáját, mely az UNESCO Világörökség része. Boudhanath a Tibetből Indiába tartó kereskedelmi útvonal egyik állomása is volt, innen haladtak tovább a tibeti kereskedők Patanba, majd Kathmanduba, hogy pár napos pihenőt tartsanak, mielőtt folytatják útjukat. Sok kereskedő azonban a sztúpa körül épített magának házat és itt talált otthonra. Mai napig tibeti és nepáli buddhisták zarándokhelyeként a sztúpa Buddha relikviáit őrzi. Boudhanath 360 fokban.
 
 
 
 
 

 

ROYAL CHITWAN NEMZETI PARK
 
Akinek kedve támad egy kis őserdei kalandozásra, annak ajánljuk a Royal Chitwan Nemzet Park felkeresését, ahol életre szóló élményekkel gazdagodhatunk. Októbertől egészen májusig élvezhetjük a dzsungel nyújtotta programokat, márciustól májusig különösen kellemes kirándulásokban lehet részünk, hiszen az elefántfű ekkor alacsonyabb, és elefánthátról könnyebben megláthatjuk a nádasban megbúvó állatokat. Chitwan többféle nagyvadnak is élőhelyt biztosít, ilyen az elefánt, az orrszarvú (kb. 400 él itt), vagy a tigris (példányszámuk kb. 30). Ha szerencsénk van, őzeket, vaddisznókat, lajhárokat, édesvízi delfineket is megpillanthatunk, meglátogathatjuk az elefántneveldék valamelyikét, a krokodil rezervátumot, csónakázhatunk a Narayani-folyón, és pár napos tartózkodásunk alatt betekinthetünk a helyi falvak életébe is.
 
 
POKHARA
 

Inkább természeti, mint történelmi vagy kulturális jelentőségű város, Nepál harmadik legnagyobb települése. A várost a Himalája hósipkás csúcsai ölelik körbe. Fő látványossága a Fewa-tó, melyen csónakázva gyönyörködhetünk a hegyek nyújtotta látványban. Pokhara csöndes, tóparti fekvése és a hegyekhez való közelsége miatt ideális tartózkodási hely a kirándulóknak, ráadásul itt található sok az ország legjobb szállodái és éttermei közül. Pokharából érdemes felkeresni a David Vízesést, a közelében lévő Mahadev barlangot, vagy ellátogatni a Barahi Templomba, mely a Fewa-tó közepén lévő kis szigeten található, s Ajima istenség vaddisznó megtestesülésének tiszteletére épült. Minden szombaton állatáldozattal imádkoznak hozzá a város lakói. Este tegyünk egy sétát a központ színes bazárjában, ahol érezhető a kathmandu-völgyi építészet hatása. Itt találhatóak a legfontosabb szentélyek, templomocskák is, mint például a Bhagwati istennőnek épített Bindabashini Mandir fehérre meszelt épülete. Amennyiben fizikai kihívást keresünk, kiránduljunk fel az 1700 m magasan fekvő Sarangkot kilátójához, az elénk táruló látvány egy életre szóló élményt fog nyújtani.
 
 
LUMBINI
 
Az indiai határhoz közel, a Royal Chitwan Nemzeti Parktól Dél-Nyugatra található Lumbini, a buddhista hívők egyik legfontosabb zarándokhelye. Hitük szerint ez Buddha születésének (i. e. 642) helyszíne, melyet a születés előtt is szent helyként tartottak számon. A legenda szerint Buddha édesanyja, Maya Devi a szüleit indult meglátogatni, amikor megindult nála a szülés, így egy szálafa ágát tartva, állva adott életet Siddharta Gautamának. Itt történt az is, amikor a kis Buddha első hét lépésének nyomán lótuszvirágok nyíltak. I. e. 249-ben Asóka indiai uralkodó látogatta meg a szent helyet és négy sztúpát, valami egy oszlopot (Asóka-oszlop) emeltetett itt, a sztúpák Buddha relikviáit őrzik. A helyszínen a következő évszázadok alatt számtalan kolostor és templom épült fel, majd a 9. század után elfeledték. Csak 1895-ben fedezte fel ismét egy német régész, azóta visszanyerte jelentőségét és 1997 óta az UNESCO Világörökség része.
 

 

Nepál, város, városok, üdülőhely, Kathmandu, Patan, Bhaktapur, Swayambhunath, Pashupatinath, Boudhanath, Chitwan, Pokhara, Lumbini,