Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Sri Lanka - TÁJAK, VÁROSOK

A FŐVÁROS, COLOMBO

A nyugati parton fekvő Colombo a szigetország fővárosa, politikai és gazdasági központja, egyik legfontosabb kikötője, egyben Sri Lanka kulturális sokszínűségének szimbóluma. A koloniális időszak emlékeit és a modern világ építményeit is felvonultató város hosszú évszázadokon keresztül az Indiai-óceánt járó kereskedők fontos kikötője volt a Keletet és Nyugatot összekötő tengeri kereskedelmi útvonalon, az úgynevezett Tengeri Selyemúton. A 8. században arab kereskedők alapítottak kolóniákat a város környékén, majd 1505-ben feltűntek az első portugál hajók a sziget partjainál, s fontos előjogokat szereztek maguknak a szingaléz uralkodóval kötött egyezmények révén. A 16. század közepén, a portugálok elleni erők mellé álló hollandok, Colombo 1656-os elfoglalása után, ellenőrzést nyertek Sri Lanka leggazdagabb fahéjtermő vidékei fölött, s a várost a Holland Kelet-Indiai Társaság jelentős központjává szervezték. A hollandokat váltó angolok 1815-ben a brit koronagyarmat, Ceylon fővárosává tették Colombot, amely pozícióját a függetlenség 1948-as elnyerése után is megőrizte.

Colombo legfőbb látnivalói közé tartoznak a gyarmati korszak emlékei, köztük a portugálok által alapított erőd körzete. Az erődítmény egykor vastag falai mára eltűntek, helyet adva a növekedő és fejlődő városnak, s napjainkban itt találhatóak a legfőbb kormányzati hivatalok, a legelegánsabb szállodák, valamint a körzet legrégebbi épületei, a holland kórház, az Elnöki Rezidencia és az a régi, holland ház, mely ma a Holland Múzeumnak ad otthont. A brit gyarmati időszak hagyta hátra a legtöbb emléket, közéjük tartoznak egykori hivatali épületek, bankok, a régi posta és a Grand Oriental Hotel épületei. Az erőd körzetétől délre, a tengerpart mentén nyúlik végig a Galle Face Green sétánya, mely a brit idők lóversenytere volt, ma kedvelt szabadidős központ.

 

ANURADHAPURA, AZ ELSŐ KIRÁLYVÁROS

Colombotól 200 km-re északra fekszik Anuradhapura, amely egykor másfél évezreden keresztül a szingaléz királyok szent fővárosa, egyben a buddhista világ egyik legfontosabb központja volt. A várost Pandukabhaya alapította az i.e. 4. században, majd unokája, Devanampiya Tissa király uralkodása idején következett be Sri Lanka történetének egyik legfontosabb eseménye, a buddhizmus érkezése a szigetre. Anuradhapura városát súlyos védőfalak vették körül, s a korabeli világ egyik legbonyolultabb csatornarendszere szabdalta keresztül, ehhez a vizet hatalmas víztározó medencék biztosították. Később a város számos tamil inváziót átvészelt, míg végül a politikai-kulturális központ Polonnaruwába helyeződött át. A dicsőséges múltú város egykori fényét hűen tükrözik a palotaépületek, kolostorok és mesterséges medencék maradványai. Ezeken túl itt találhatóak Sri Lanka legimpozánsabb sztúpái: a Ruvanvelisaya; a Mahasena király által emeltetett, 122 méter magas Jetavanarama; Sri Lanka legelső dagobája, a Buddha kulcscsontja fölé emelt Thuparama; az egykor egy kiterjedt kolostorkomplexum középpontjában magasodó Abhayagiri dagoba. Anuradhapura további nevezetessége a Samadhi Buddha, egy a Buddhát meditációs pózban megörökítő kőszobor, mely a buddhista szobrászat egyik mesterműve. Ugyancsak itt áll a Sri Maha Bodhi, az ősi bódhi-fa, mely a legenda szerint annak a fának egy hajtásáról fakadt, amely alatt Buddha elérte a megvilágosodást. Anuradhapura 360 fokban.

 

MIHINTALE, A TAN SZENT HEGYE

Az egykori királyváros, Anuradhapura közelségében magasodik Mihintale szent hegye (a szingaléz jelentés szerint “Mahinda hegye”), a szingaléz buddhizmus szülőhelye és fontos zarándokhelye. A hagyomány szerint ez volt az a hely, ahol a buddhizmus legfőbb patrónusának, Asóka királynak szerzetessé lett fia, Mahinda Indiából a szigetre érkezvén bevezette Dévanampija Tissza királyt a Tan rejtelmeibe. A találkozó oly nagy hatással volt a királyra, hogy a buddhizmus elszánt követője lett, s kolostort, valamint szerzeteslakokat létesített a hegyen. Mihintale legfőbb látnivalói közé tartoznak az egykori kórházépület, refektórium és kolostor romjai; a későbbi királyok által építtetett műemlékek, így a Kantaka Cetija gyönyörű faragásokkal ékesített sztúpája, az Ambasthala dagoba (“Mangó-fa dagoba”), a hegy csúcsán álló Maha Szaja sztúpa, a Nága Pokuna (“Kígyó-medence”), a faragott oroszlánnal díszített Sinha Pokuna (“Oroszlán-medence”); a tanításnak egykor helyet adó terasz, valamint a Mahindának hajlékul szolgáló barlang (Mihindu Guhawa).

 

WILPATTU NEMZETI PARK

A Wilpattu Nemzeti Park Anuradhapura ősi városától nyugatra fekszik, s nevét („a Tavak földje”) az itt található számos természetes tóról (willu) kapta. A Wilpattu Sri Lanka legnagyobb, s egyik legrégebbi nemzeti parkja, melyre leginkább a sűrű, erdős területek és tavak jellemzőek, ám nyílt, füves tisztások, valamint tengerparti sávok is előfordulnak itt. A nemzeti park lakói között harmincegy féle emlőst tartanak számon, közülük a leggyakoribbak az elefántok, vízi bivalyok, ajakos medvék, leopárdok, pettyes szarvasok és mongúzok. A tavak vidéke a madárvilág olyan képviselőinek adnak otthont, mint a hindu gólya, a kormorán, a böjti réce, vagy az íbisz. Vizükben a koromteknősök, mocsári krokodilok és lágyhéjú teknősök révén a hüllők is képviseltetik magukat. 
 
 
 
 
 

POLONNARUWA, A MÁSODIK KIRÁLYVÁROS

Miután a dél-indiai, tamil Csóla-dinasztia a 10. században győzedelmeskedett Anuradhapura fölött, előbb megszilárdította hatalmát, majd a fővárost Polonnaruwába helyezte. 1070-ben a szingaléz király, Vidzsajabahu kiűzte az idegen hódítókat, ám fővárosát ő is ugyanitt rendezte be, s nem tért vissza a hagyományos királyi központba, Anuradhapurába. A város igazi aranykora Vidzsajabahu unokája, Parakrambahu király uralkodása alatt következett be. A király három súlyos fallal vette körül városát, ahol zöldellő ligeteket, palotaépületeket és szentélyeket létesített, valamint rendkívül fejlett csatornarendszert építtetett, melynek bizonyos részei mindmáig használatban vannak, s éltető vízzel látják el a környék rizsföldjeit. A helyszín legizgalmasabb látnivalói közé tartozik a három különálló víztározó összekapcsolásával kialakított monumentális Parakrama Samudraja (“Parakrama tengere”), melynek méreteit jól mutatja nevének jelentése is; a királyi palota impozáns maradványai; a lótuszokkal ékesített, mívesen faragott királyi fürdő; a Gal Vihara gránitba faragott buddhái; a Buddha fog-ereklyéje fölé emelt Atada Ge vagy az 54 méter magas Rankot Vihara dagoba. Polonnaruwa ma Sri Lanka egyik legfontosabb régészeti területe, s egyben az ország egyik UNESCO világörökségi védettséget élvező helyszíne. 

 

SIGIRIYA, AZ OROSZLÁNSZIKLA

Sigiriya, vagyis az “Oroszlánszikla” Sri Lanka egyik legizgalmasabb műemléke. A romjaiban is lenyűgöző pompájú erődítmény és palotarendszer királydrámákba illő történelmi események helyszíne volt egykor. A szingaléz krónikák legendái szerint Kassjapa király a trón megszerzése érdekében előbb élve befalaztatta saját apját, majd elüldözte féltestvérét, a trón várományosát. A hatalom megszerzése utáni polgárháború következtében Kassjapa arra kényszerült, hogy hátrahagyja a hagyományos fővárost, Anuradhapurát, s az átmeneti nyugalmat és biztonságot Sigiriya erődítményében lelte meg. Végül az impozáns erődítmény sem nyújtott elegendő védelmet Kassjapa számára, s miután a trón eredeti várományosa, Mogallana, visszaszerezte hatalmát, a helyszínen buddhista kolostor alakult. A buja kertekkel, mesterséges tavakkal körülvett erődítmény legfelső szintjére egykor egy hatalmas, kőbe faragott oroszlán száján keresztül vezetett az út, ám mára csupán a helyszínnek nevet adó fenevad mancsai maradtak meg, csonkán is megálljt parancsolva a látogatóknak, hogy elmerengjenek a palota hajdani pompáján. Sigiriya további csodái közé tartoznak a mesteri freskók, a tükörfal, a gránitsziklán kialakított függőkertek és teraszok, valamint a hegy ormáról kínálkozó felejthetetlen panoráma. Sigiriya 360 fokban.

 

DAMBULLA, AZ ARANY TEMPLOM BARLANGJAI

Sri Lanka szívében, a fővárostól 148 km távolságban fekszik Dambulla városa, mely arról nevezetes, hogy itt található a sziget legnagyobb, legszebb állapotban fennmaradt buddhista barlangszentély-együttese, Dambulla Arany Temploma. Az UNESCO világörökségi védettséget élvező szentélyek csarnokait díszítő freskók és szobrok a buddhista művészet igazi gyöngyszemei. A síkságból 160 méter magasságba emelkedő sziklafalban 5 jelentősebb, és számos kisebb barlangszentélyt alakítottak ki, melyek vélhetően már jóval a buddhista tan Sri Lankára érkezését megelőzően használatban voltak. Mikor Vattajamini Ahhaja király, belharcok és a tamil támadások következtében, i.e. 103-ban menekülni kényszerült királyi székvárosából, Anuradhapurából, s a buddhista szerzetesek által lakott barlangok hűs csarnokaiban lelt menedéket. Tizennégy esztendővel később visszaszerezte hatalmát, s a fővárosba való visszatérése után, hálája jeléül, egykori menedékhelyén pazar barlangszentélyeket építtetett. A templom fontos kultikus központtá vált, s az egymást követő uralkodók, évszázadokon keresztül tovább alakíttatták, építették a díszes csarnokokat. Dambulla 360 fokban.

 

MINNERIYA NEMZETI PARK

Habarana és az egykori királyváros, Polonnaruwa között fekszik a Minneriya Nemzeti Park, ahol örökzöld erdők és áthatolhatatlan bozótos területek váltogatják egymást, s ahol testközelből megtekinthetőek a szigetország élővilágának olyan jellegzetes képviselői, mint az elefánt, a leopárd, a pettyes szarvas, a számbárszarvas, az ajakos medve, vagy a szalagos varánusz. A terület történelmi jelentősséggel is bír, hiszen a középpontjában található a Mahaszéna király által a 3. században építtetett Minneriya víztározó. A száraz évszakban a víztározó környéke egyedülálló helyszín a fürdőző elefántcsordák, valamint a park gazdag vízi madárvilágának megtekintéséhez. 

 
 
 
 
 
 

KANDY, A SZENT FOG VÁROSA

A szingaléz királyok utolsó fővárosa 500 méteres tengerszint feletti magasságban, gyönyörű természetben, dús vegetációjú dombok ölelésében fekszik. A szingaléz nevén, Maha Nuvara (Nagy Főváros), is ismeretes város mind a portugál, mind a holland időkben megőrizte függetlenségét, míg végül 1815-ben angol fennhatóság alá került. Kandy legfőbb látnivalója az egykori Királyi Palota egyik épületében kialakított Szent Fog Temploma, ahol Buddha fog-ereklyéjét őrzik. A templom mindmáig a buddhizmus egyik legfontosabb kultikus központja és szent zarándokhelye. Az ereklye a 4. században került Sri Lankára, majd az akkori fővárosban Anuradhapurában helyezték el, s évente díszes ünnepséget szerveztek tiszteletére, a kedvező termés, és az ehhez szükséges esők érdekében. A Szent Fog végül Kandybe került, de a hagyomány szerencsére nem szakadt meg. Minden év július-augusztusában megtartják a rendkívül látványos Szent Fog körmenetet (Esela Perahera), amely során pompás díszekbe öltöztetett elefántok hátán hordozzák körbe a szent ereklyét, s a felvonulást táncosok, zenészek és tűztáncosok kísérik. Kandy további érdekességei: a Lankatilaka templom, mely a tradicionális szingaléz templomépítészet gyönyörű példája; a hindu és helyi, szingaléz istenségeknek felszentelt Dodanwela Devale (szentély) és Embakke Devala. A városból érdemes rövid kirándulást tenni Peradeniyaba, Sri Lanka leggazdagabb botanikus kertjébe. Kandy 360 fokban.

 

NUWARA ELIYA, A TEA ORSZÁGA

Sri Lanka középső hegyvidékén, 1868 méteres tengerszint fölötti magasságban, festői környezetben, zöldellő hegyek és völgyek, kanyargó teaültetvények között fekszik Nuwara Eliya városa, mely egyben a sziget legfontosabb teatermelő vidékének központja is. A hegyvidék enyhe éghajlata egykor menedékül szolgált a szigeten élő angol kolónia számára a trópusi melegek idején, így a városka számos koloniális emlékkel szolgál, s az angolok által hátrahagyott, 19. századi, vöröstéglás lakóházak, kastélyok, a régi postahivatal, kormányzati épületek, valamint klubhelyiségek, szállodák miatt méltán szokták “Kis Anglia” névvel illetni. Nuwara Eliya közelségében található Hakgala botanikus kertje; a 97 méter magas Devon-vízesés; valamint a Seeth Kovil hindu temploma, mely a legenda szerint azon a helyen épült, ahol a démonkirály, Rávana fogolyként tartotta Ráma herceg hitvesét, Szítát. A város ideális kiindulópont lehet a tőle 30 kilométerre található Horton Plains Nemzeti Park felfedezéséhez. A park területének jelentős része füves vidék, amelyet sűrű, örökzöld, szubtrópusi erdők tarkítanak, otthont adva olyan ritka állatfajoknak, mint a számbárszarvas, az indiai muntyákszarvas, az indiai kancsil, a ceyloni parókás makákó, a bíborarcú langur, a leopárd, a csíkosnyakú mongúz, vagy a halászmacska.

 

ÁDÁM-CSÚCS, A SZENT LÁBNYOM HEGYE

Sri Lanka központi hegyvidékén magasodik a több, mint kétezer méteres, kúp alakú Ádám-csúcs, melyet négy világvallás egyaránt szent zarándokhelyeként jegyez. A hegy csúcsán található az a lábnyomra emlékeztető sziklaképződmény, amelyet a buddhista hagyomány Sri Pada (“Szent lábnyom”) néven tisztel, s amelyről azt tartja, hogy Buddha hagyta maga után, mikor harmadik alkalommal látogatott a szigetre. A hinduk úgy vélik, hogy a lábnyom Siva istennek tulajdonítható, míg a Sri Lankára érkező portugál keresztények Szent Tamás apostol ereklyéjének tartották, melyet a legenda szerint mennybemenetelekor hagyott a sziklaszirten. Az iszlám hívők szerint a mintázat az Édenkertből kiűzetett Ádám lába nyoma, s ez az a hely, ahol a Földre érkezett. Az Ádám-csúcs decembertől májusig vonzza a legtöbb látogatót és zarándokot, ugyanis az ezt megelőző és az ezt követő hónapokban a heves esőzések, az erős szél és vastag ködfelhő megnehezíti a többórás mászást. 

 

 

SINHARAJA VÉDETT ESŐERDEJE

Az UNESCO világörökségi védettséget élvező, érintetlen esőerdő Sri Lanka utolsó elsődleges esőerdeje, mely a szigetország őshonos fajainak igazi kincsestára, s utolsó menedéke. A növényfajok több mint 60%-a, míg az állatvilág 50%-a őshonos. A nemzeti park ritka fáinak sűrűjében olyan ritka, és kiemelten veszélyeztetett növény- és állatfajok élnek, melyek némelyike sehol máshol nem lelhető fel. A madarak közül említést érdemel a ceyloni szürketokó, a ceyloni virágpapagáj, vagy a dzsungeltyúk, de a pillangók, kétéltűek és hüllők tekintetében is hasonló gazdagság és változatosság jellemző. Az emlősök közül, kis számban, előfordul az elefánt, a leopárd, a halászmacska, illetve a bíborarcú langur is. 

 

 

 

GALLE, AZ ERŐDÍTETT KIKÖTŐVÁROS

A szigetország délkeleti csücskében fekszik Galle kikötővárosa, mely európai stílusú óvárosával és ódon erődítményével a gyarmati időszak kimagasló jelentőségű emléke, egyben Sri Lanka egyik UNESCO világörökségi védettséget élvező kulturális helyszíne. Galle már hosszú évszázadok óta fontos nemzetközi kikötő volt, amikor 1505-ben az első portugál hajók horgonyt vetettek partjainál, majd kisebb erődítményt emeltek védelmére. A portugálok fölött 1640-ben győzedelmeskedő hollandok kiszélesítették a védelmi árkokat, s masszív falakkal övezett, tömör bástyákkal uralt erődöt létesítettek, melynek maradványai ma is a város jelképéül szolgálnak. A galle-i erőd Ázsia legnagyobb, az európaiak által épített erődítménye, valamint az európai és ázsiai kultúrák találkozásának izgalmas, máig eleven hagyatéka. A brit hatalomátvételt követően a kikötőváros elveszítette kiemelt szerepét, mivel Sri Lanka új urai, Galle-val szemben, Colombo-t tették a sziget legfőbb kikötőjévé. Az erődítmény falain belül olyan fontos látnivalók találhatóak, mint a holland református templom, amely mellett régi holland temető is elterül. A holland kormányzati irodáknak otthont adó, később New Oriental Hotel néven a fontos utazók számára szolgáló szálláshellyé átalakított épületben ma a minden igényt kielégítő Amangalla luxusszálloda található. Galle 360 fokban.

 

UDAWALAWE NEMZETI PARK

A mesterségesen létrehozott Udawalawe víztározó körül elterülő Udawalawe Nemzeti Parkra szórványosan erdős, és túlnyomó részben sűrű, magas fűvel benőtt, valamint lápos területek jellemzőek. A víztározó felületéből kimagasló elhalt fák bizarr látványa mindmáig emlékeztet a területet egykor uraló áthatolhatatlan erdőségre. Az egykori faóriások ágai napjainkban kiváló pihenőhelyet biztosítanak a vidék gazdag madárvilága számára. A nemzeti park az egyik legkiválóbb hely a Sri Lankán élő elefántok megfigyelésére, hiszen területén komoly populáció él, s az ormányos óriások előszeretettel mutatkoznak a víztározó hűsítő vizének közelében. Udawalawe további lakói közé tartoznak a vízi bivalyok, vaddisznók, aranysakálok, arany pálmasodrók, számbárszarvasok, pettyes szarvasok, leopárdok, mongúzok, mocsári krokodilok, valamint a madárvilág megannyi képviselője. 

 

 

YALA NEMZETI PARK

A szigetország délkeleti régiójában, Tissamaharama városától 24 kilométerre található Yala Nemzeti Park Sri Lanka egyik legismertebb és legnagyobb nemzeti parkja, s a Wilpattu Nemzeti Parkkal együtt az ország legelső nemzeti parkja is egyben. Yala változatos ökoszisztémáiról, valamint kiemelkedően gazdag és sokszínű élővilágáról híres. Tüskés bozótosok, száraz és nedves erdőségek, lápos vidékek, gazdag vízi élőhelyek, homokos tengerpartok, lagúnák és part menti mangróve-erdők egyaránt előfordulnak, élőhelyet nyújtva elefántoknak, vízi bivalyoknak, cibetmacskáknak, ajakos medvéknek, lóriknak és makákóknak, mocsári és bordás krokodiloknak, tengeri teknősöknek, páváknak, továbbá több mint kétszáz egyéb madárfajnak. A nemzeti park ad otthont a világ egyik legnagyobb leopárd-populációjának. Területén, ahol egykor a Ruhuna királyság virágzott, fontos kulturális emlékek is találhatóak, ezek közül Sithulpahuwa és Magul Vihara kolostorai a legjelentősebbek. 

 

 

Sri Lanka, város, városok, táj, üdülőhely, városnézés, Colombo, Anuradhapura, Mihintale, Polonnaruwa, Wilpattu, Sigiriya, Dambulla, Kandy, Minneriya, Nuwara Eliya, Ádám-csúcs, Sinharaja, Galle , Udawalawe, Yala