Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Thaiföld - ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Felszínrajz: az Egyenlítőtől északra fekvő, 513 115 négyzetkilométer alapterületű Thaiföld Délkelet-Ázsia meghatározó tagja, melynek észak-déli irányban 1600, míg kelet-nyugati irányban 870 km a legnagyobb kiterjedése. Közvetlen szomszédai: nyugaton Mianmar, északkeleten Laosz, délkeleten Kambodzsa, délen pedig Malájzia. Az ország tengerpartjait nyugaton 560 kilométer hosszúságban az Andamán-tenger, keleten és délkeleten pedig kb. 1500 kilométeren át a Sziámi-öböl hullámai alakítják. Az előbbi szakaszon Phuket, az utóbbin viszont Ko Samui illetve Ko Chang a szigetvilág legnagyobb és legnépszerűbb tagjai, de a Phuket melletti Phangnga-öböl karsztkúpokkal tarkított szigettengere is sok látogatót vonz. Az ország két legnagyobb folyója a Chao Phraya – helyi nevén Menam – és a Mekong.

Időjárás: a trópusi éghajlati övben fekvő Thaiföld időjárását három karakteres időszak határozza meg – a júniustól októberig tartó esős, a novembertől februárig húzódó hűvös, illetve a márciustól májusig dúló forró évszak. A nyári monszun alatt délutánonként elkél egy esőkabát vagy esernyő, a megnövekedett páratartalom miatt pedig a 30-35 Celsius-fokos hőmérsékletet is melegebbnek érezni. Az év legkellemesebb időszaka a hűvös évszak, amikor a hőmérő higanyszála a 25-30 Celsius-fokos intervallumban időzik a legtovább. A “hűvös” jelzőt inkább csak Észak-Thaiföld hegyvidékein lehet komolyan venni, ahol hajnalban a hőmérséklet valóban leeshet 10 fokra, ám nappal ott is a langy meleg a jellemző. A főszezon érthetően ezzel az évszakkal esik egybe.

Lakosság: a 62 millió főt számláló thaiföldi populáció kb. 80%-a thai nemzetiségű, 11%-a asszimilálódott vagy kis közösségekben élő kínai, 4%-a muzulmán hitű maláj, a maradék 5% pedig a szomszédos országok lakóiból: burmaiakból, monokból, laókból, vietnamiakból, khmerekből, indiaiakból; valamint az északi hegyekben és a határ menti szakaszokon letelepedett törzsek: a karenok, meók, lisuk, akhák, yaók, lahuk, h'tiuk, luák és khamuk csoportjaiból tevődik össze.

Vallás: a thaiföldiek közel 95%-a a theravada buddhizmus követője, míg a négy déli tartomány maláj népcsoportjai az iszlám hívei. Bár a karenok körében a buddhizmus és a kereszténység is teret nyert, a hegyi törzsek többségében még mindig a természeti vallásokat és az animizmust (a szellemhitet) éltetik.

Testbeszéd, tabuk: a fej a lélek helye, így a felnőttek fejének érintése tabunak számít. Udvariatlanságra vall, ha lábfejünket másokra irányítjuk – ez a Buddha-szobrokra hatványozottan érvényes. Egy helyiségen belül a hívők nem helyezkedhetnek el magasabban, mint a szerzetesek, utóbbiakat pedig megérinteni sem szabad a nőknek. A templomok előtt, vagy ha valaki a házába invitál bennünket, ne feledjük levenni a cipőnket! A vallás mellett a királyság intézménye és a királyi család a másik kikezdhetetlen szentség Thaiföldön.

Építészet: a buddhista vallási épületek a vatok. A szivárvány összes színét felragyogtató szentélyek tetejét általában narancs, zöld és kék cserepek borítják, a patyolatfehérre meszelt falakat aranykeretes ajtók és ablakok tarkítják, az ereszek alatt pedig fényes rézlemezek csilingelnek a szélben. A vallási építmények másik jellegzetes típusa a sztúpa, amely rendeltetése szerint Buddha vagy valamelyik szent életű szerzetes földi maradványait tartalmazza. A sztúpák két fajtája: a harang alakú chedi és a khmer hatást tükröző prang.

Művészetek: a szobrászat legjellemzőbb alkotásai a különféle anyagokból és stílusokban megformázott Buddha-szobrok, melyek ülő, fekvő vagy álló pózban jelenítik meg a buddhizmus mesterét. A Buddha-ábrázolások mellett számos mitológiai alak is megjelenik a templomokban: leggyakoribbak a Himavanta erdőség tündérei, a kinnarik és kinnarák, akiket felül ember-, alul madártesttel áldott meg a sors, de a mesebeli teremtmények között sűrűn feltűnnek a démonokból és oroszlánokból összegyúrt noraszingok is.

Vízum: a magyar állampolgárok a Thaiföldi Királyság Nagykövetségén vagy irodánkon keresztül szerezhetik be a 30 napos tartózkodásra és egyszeri vagy többszöri belépésre jogosító vízumot, melyhez útlevél és fénykép szükséges. Fontos, hogy az útlevélnek a megérkezést követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Külképviseletek:
Thaiföldi Királyság Nagykövetsége: 1025 Budapest, Verecke u. 79., tel.: 438-4020, fax: 438-4023)
Magyar Köztársaság Nagykövetsége Thaiföldön: President Park Condominium, 20th Floor, Oak Tower, 95 Sukhumvit Soi 24, Bangkok 10110, tel.: (66-2) 661-1150, -51, -52, fax: (66-2) 661-1153, e-mail: huembbgk@mozart.inet.co.th

Időeltolódás: a Magyarország és Thaiföld közötti időeltolódás télen + 6 óra, a nyári időszámítás idején pedig 5 óra.

Pénznem: a thai pénzegység a baht, váltópénze a satang (1 baht = 100 satang). A király arcképével díszített bankjegyek között 10-es, 20-as, 50-es, 100-as, 500-as és 1000-es címletekkel találkozhatunk. Árfolyamok: 1 USD = 42 baht, 1 euro = 48 baht.

Devizaszabályok: a külföldi valuta ki- és bevitelére 10.000 dollárig nincs korlátozás, a 2000 dollár feletti összeget ellenben regisztráltatni kell a vámon. A legjobb árfolyamot a 8.30-15.30-ig nyitva tartó bankok nyújtják, a 9-20h között üzemelő pénzváltóknál viszont este is feltölthetjük a pénztárcánkat helyi valutával. (Mindig ellenőrizzük a no comission feliratot, ellenkező esetben jutalékot számolhatnak fel.) A nagyobb címletű valuták árfolyama magasabb, ezért érdemes a 100 dollárosokat beváltani először. A csekkek (pl. AMEX) árfolyama egy kicsivel jobb mint a készpénzé, ám ezeknél darabonként 23 baht a kezelési költség, ergo itt is kifizetődőbb a nagyobb címletek használata. Az ATM- és hitelkártyák (MasterCard, VISA, AMEX, Diners Club, stb) használata az idegenforgalmi központokban megszokott. Vidéken mindig legyen nálunk egy köteg aprópénz, mert a falvakban a nagyobb címletek felváltása gondot jelenthet.

Egészség: megelőző oltás nem kötelező. Az alapvető elsősegélydoboz tartalmának összeállításával (fájdalom- és lázcsillapítók, antibiotikumok, fertőtlenítők, sebtapaszok, steril gézek stb.) az apróbb baleseteket és betegségeket magunk is kivédhetjük, de ha komolyabbra fordul a baj, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Ehhez ésszerű biztosítást kötni. A gyógyszertárak, klinikák európai színvonalúak.

Öltözködés: a könnyű, pamutból készült ruháké, a túrákon pedig a kényelmes sportcipőé az elsőbbség, míg a napsugarak ellen egy fejfedő is jól jöhet. A bangkoki Királyi Palotában a hosszú nadrág vagy szoknya, hasat és vállat takaró felső rész, illetve zárt cipő vagy szandál a kötelező viselet.

Étkezés: a thai a világ egyik leggazdagabb ízvilágú konyhája – ennek az utcai kifőzdék és a különböző osztályú éttermek is számos bizonyítékát adják. Az Angkor Tours ajánlata: tom kha kai (kókusztejes, citromfüves csirkeleves).

Vásárlás: Sziám a megrögzött vásárlók számára a kísértés melegágya. Az északi törzsek népművészeti tárgyaitól és szőtteseitől, a mesteri kezek nyomát viselő thai selymen és textíliákon keresztül, a zafírral, jádéval, rubinnal ékesített arany ékszerekig és a csodálatos tíkfa-faragásokig legszívesebben egy galériára való emléket vinne haza az ember. Alkudni természetesen kötelező, hiszen anélkül mit sem ér a vásárlás.

Hivatali órák: az állami hivatalok 9-17h között tartanak nyitva hétköznapokon, sok üzlet viszont csak a késő esti órákban húzza le a rolót. A bankok hétfőtől péntekig 8.30-15.30 között várják az ügyfeleket.

Hálózati feszültség: 220V (50Hz), hálózati átalakítóra nincs szükség.

Fotózás, filmezés: a fotósok és videózók minden nehézség nélkül feltölthetik készleteiket az idegenforgalmi látnivalók környékén, az elszigeteltebb területekre azonban biztosabb megfelelő tartalékkal érkezni. A filmhívás és nagyítás jó minőségű és olcsó.

Posta, telekommunikáció, internet: a thaiföldi képeslapok szépen kidolgozott, igényes munkák. Áruk a mérettől és minőségtől függően általában 3 és 10 baht között mozog. Az Európába címzett üdvözlőlapok légipostai költsége 12 baht, a leveleké - a súly függvényében - 17 vagy 24 baht. A szállodákból és a telefonos szolgáltatóktól a 001-36 + körzetszám + egyéni szám tárcsázásával hívható a magyarországi fél. A legolcsóbb tarifa Magyarországra percenként 35-45 B. A mobiltelefonok használói az AIS GSM900-as hálózatra kapcsolódhatnak rá (kódszám: 520-01), melynek a kijelzőn megjelenő feliratai a következők lehetnek: "TH AIS", "TH AIS GSM" vagy "TH GSM". Az idegenforgalmi központokban az internet használói is tökéletes szolgáltatásokkal találkozhatnak. A hálón való szörfözés általában percenként 1 B (minimum
díj 15 B), ám a netezés ennél jóval kevesebbet is kóstálhat.

 

Thaiföld, étkezés, művészetek, egészség, külképviseletek, vízum, utazás, körutazás