Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Thaiföld - TÁJAK, VÁROSOK

 

Thaiföld legismertebb idegenforgalmi célpontjai közül az utazó elsőként rendszerint Bangkokkal és környékével - többek között Ayutthayával és a Kwai-folyót átívelõ legendás híddal - ismerkedik meg. Az Észak-Thaiföldre is ellátogatók pedig az ország első fõvárosát, Sukhothait, valamint a Chiang Maiból elérhetõ törzsi területeket keresik fel a hegyekben. Bármelyik, gazdag programot ígérő úti célt válasszük is, a napfényes délkeleti és déli tengerpartok nem maradhatnak ki a Thaiföldre tett utazásból.
 
BANGKOK ÉS KÖRNYÉKE

Bangkok, vagy ahogy a thaiok nevezik királyságuk első számú városát, Krung Thep, az Angyalok Városa, igazi keleti metropolisz. A forróság és a forgalmi dugók ugyan itt is szerves részét képezik a mindennapoknak, ám a thai főváros hangulatát sokkal inkább a buddhista hívők kedvessége, a színpompás szentélyekről csüngő rézlemezek csilingelése és az egzotikus éjszakák jellegzetes neszei formálják. A Chao Phraya folyótól nyugatra Bangkok bölcsője, Thonburi fekszik - a folyópart díszével, a Wat Arunnal (a Hajnal templomával) -, míg a folyótól keletre eső negyedben a belváros legszebb ékei sorakoznak: a Királyi Palota és a Wat Phra Keo (a Smaragd Buddha temploma), mögöttük az óriási Buddha-figurát rejtő Wat Po, illetve a felbecsülhetetlen értékû kiállítási anyaggal rendelkezõ Nemzeti Múzeum.
A látnivalók bőségkosara természetesen a főváros környékére is tartogat tartalmas programokat: Bangkoktól délkeletre egy krokodilfarm pikkelyes ragadozói, valamint az Ancient City épületmakettjei; nyugat-északnyugatra Nakhon Pathom hatalmas sztúpája, a Damnoen Saduak úszó piac és a Kwai-folyó fölötti híd; északra pedig a második sziámi főváros, Ayutthaya történelmi emlékei várnak ránk az egynapos kirándulások állomásaiként.
 
 
ÉSZAK: CHIANG MAI, CHIANG RAI ÉS A HEGYI TÖRZSEK

Az ország északi felében két különösen jelentős települést találunk: az egyik Sukhothai, a thaiok első fővárosa, melynek körzetében jó néhány XIII-XIV. századi történelmi emlék késztet maradásra; a másik a Bangoktól 700 kilométerre elterülő Chiang Mai, az egykori thai hercegség, melynek területén közel 300 templom nyújtózkodik a kék ég felé. A kézművesfalvakkal körülvett Chiang Mai azonban nemcsak az aranyosan csillogó, színes buddhista szentélyeirõl híres, de az észak-thaiföldi dzsungeltúrák első számú központjaként
 is fontos szerepet tölt be.
 
A városok határain túl egy egészen más világ tárul fel előttünk: a hegyek bércei alatt és a völgyekben kanyargó folyók mentén élnek Thaiföld hegyi törzsei. Az összesen kb. 750 ezer főt számláló hegyi populáció csoportjait - a karenokat, akhákat, meókat, lisukat, lahukat, stb - Chiang Mai vagy Chiang Rai városokból indulva kereshetjük fel. Az elefántogolással és folyami tutajozással kombinált, izgalmas dzsungeltúrák során kristálytiszta patakokon, félhomályos erdei ösvényeken, néhol pedig hosszú barlangokon át vezet az út a törzsi falvakba. A vadromantika egész úton végigkísér bennünket: elefántogolás közben Indiana Jonesként dülöngélhetünk az ormányosok hátán, a barlangokban bambuszfáklya szolgáltatja a világítást, s míg kísérőnk a frissen szedett bambuszrüggyel gazdagítja a citromfûvel, bazsalikommal és kókusztejjel ízesített vacsorát, cölöplábakon álló faházunkban már a másnapi bambusztutajozást vagy vadvízi evezést tervezhetjük.
 
 
TENGERPARTOK ÉS SZIGETEK

Thaiföld déli, délkeleti partszakaszai és partmenti szigetei gyönyörű, kókuszpálmákkal övezett strandokkal, lélegzetelállító víz alatti élővilággal, s nem utolsósorban friss tengeri ételekkel várják az utazót. A Maláj-félsziget tartományait más országrészekkel összehasonlítva, számos különbséget is felfedezhetünk - mind kulturálisan, földrajzilag, de a flóra és az etnográfia szempontjából is. A félsziget összeszűkülő nyúlványán egyre ritkábban látni a nagy folyók völgyeiben oly tömötten hullámzó rizstáblákat, ám annál sűrűbben tűnnek fel a kaucsuk- és olajpálma-ültetvények, melyekből a szomszédos Malajziában egykor busás vagyonokat termeltek ki a brit gyarmattartók.
A trópusi atmoszférát élvező turisták figyelmét persze nem könnyŰ elterelni az azúrkék vízről és a napfényfoltokkal játszó homokpadokról, így nyaralásunk során valószínűleg jóval több időt töltünk majd a strandon vagy a tengerben, mint az ültetvényeken. A Bangkokhoz legközelebbi, ezért legismertebb Pattaya mellett, tengerparti pihenésünk legszebb emlékeit délen a két nagy sziget, Phuket és Koh Samui, valamint a Phangnga-öböl karsztkúpjai (Krabi) és Koh Phi Phi mesés szigete jelentik majd, míg a délkeleti szakaszon érintetlenebb szigeteket találunk: Koh Chang, -csaknem teljes egészében nemzeti park- és a kisebb Koh Samet lehet a legjobb választás.

 

 

Thaiföld, város, városok, táj, látnivalók, városnézés, Bangkok, Chiang Mai, Chiang Rai,