Angkor Tours
Vissza a Főoldalra

1012 Budapest,
Attila út 121.
T./f: (1) 214-4847
Nyitva: H-P 10:00-18:00

angkor@angkortours.hu


MKEH eng. szám: U-000651
Feliratkozás
Hírlevélre
 

Vietnam - ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Felszínrajz: az Indokínai-félsziget vonalát mintegy 1600 kilométeren át követő Vietnami Szocialista Köztársaság területe 331 114 km². A háromnegyed részben hegyvidékek jellemezte ország három nagy tájegysége: északon Tonkin, középen Annam, délen pedig Kokinkína. A középső, annami részen húzódik az országot Laosztól elválasztó Vietnami-hegység (Truong Szon hegyvonulat), ettől keletre pedig a „Vietnami Riviéra” homokfövenyes, pálmafás strandjait mossák a Dél-kínai-tenger és a Vietnami- vagy Halong-öböl hullámai. A mezőgazdasági termékek túlnyomó része a két legintenzívebben művelt alluviális területről, a déli Mekong-delta, illetve az északon kanyargó Vörös-folyó deltájának termékeny alföldjeiről kerülnek ki.

Időjárás: a nagyrészt a trópusi éghajlati öv paramétereivel jellemezhető vietnami területek időjárását az északi szélességi fokokhoz viszonyított elhelyezkedés és a felszíni képződmények együttesen alakítják. Az áprilistól/májustól októberig tartó időszakban a délnyugati monszun uralkodik az országon, melyet esőkkel tarkított, párás, meleg hónapok jellemeznek, főként délen. Északabbra is csak a hegyvidékek védelmében lévő vidékek – a középső partszakasz és a Vörös-folyó völgye – mentesül valamelyest a sok csapadéktól. Az év másik szakaszában jóval kellemesebb az időjárás, s hosszan kék az ég, januárban mindazonáltal még egy széldzsekire is szükségünk lehet a kora reggeli órákban.

Népesség: a vietnami lakosság létszáma az ezredfordulón 76,5 millió fő körül mozgott. Az ország közel 60 népcsoportba sorolható lakóinak kb. 84%-a vietnami nemzetiségű, 2%-a asszimilálódott vagy kis közösségekben élő kínai, 2%-a thai eredetű, a maradékon pedig a nagyobb arányt képviselő khmerek és csamok, illetve a különböző nyelvjárásokat használó hegyi törzsek osztoznak.

Vallás: a buddhista, konfuciánus és taoista tanítások összeolvadásából született, ún. tam giao, vagyis hármas vallás követőinek arányát kb. 70%-ra teszik az országban, de meglepően magas, kb. 8-10% közötti a római katolikusok részaránya is Vietnamban. A keleti és nyugati vallások összegyúrásából jött létre az 1920-as években a kaodaizmus, mely ma nagyjából kétmillió követőt mondhat magáénak az országban, s szentjeinek sorában Buddha és Konfuciusz mellett Jézus Krisztust is megtaláljuk. A túlnyomórészt csamok és khmerek alkotta muzulmán közösségek a népességnek alig 0,5%-át jelentik.

Testbeszéd, tabuk: a fej a lélek helye, így a felnőttek fejének érintése tabunak számít. Udvariatlanságra vall, ha lábfejünket másokra irányítjuk – ez a Buddha-szobrokra hatványozottan érvényes. Egy helyiségen belül a hívők nem helyezkedhetnek el magasabban, mint a szerzetesek, utóbbiakat pedig megérinteni sem szabad a nőknek. A templomok előtt, vagy ha valaki a házába invitál bennünket, ne feledjük levenni a cipőnket! (A lakások esetében nem olyan szigorú ez az elvárás, mint Thaiföldön, így ésszerű a helyiek példáját követni.)

Építészet: a vietek – a grandiózus angkori templomokat emelő khmerekkel ellentétben – nem voltak nagy építészek. A kivételek közé tartoznak az egykori császárváros, Hué épületei, valamint a várost övező monumentális császársírok, ám a csamok jóvoltából igazi remekművek is születtek a középkor évszázadaiban. Az impozáns hindu-buddhista vallási épületeket, a csam tornyokat és templomokat a Hoi An-ból megközelíthető My Son területén, illetve a tengerparti Phan Rang szomszédságában találjuk.

Művészetek: a szobrászat legjellemzőbb alkotásai a csam kőszobrászok által hátrahagyott, hindu-buddhista témájú homokkő szobrok, melyek legszebb darabjait a danangi Csam Múzeumban állították ki, de jellemző alkotásokat találunk My Sonban is. A vietnami színjátszás egyik legjellemzőbb formája a vízi bábszínház, a roi nuoc.

Vízum: a magyar állampolgárok a vietnami nagykövetségenvagy irodánkon keresztül szerezhetik be a 30 napos tartózkodásra jogosító vízumot, melyhez útlevél, 1 db kitöltött űrlap és 1 db fénykép szükséges. Ára: 20.000 Ft. Fontos, hogy az útlevélnek a megérkezést követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Külképviselet:
Vietnami Szocialista Köztársaság Nagykövetsége: 1146 Budapest, Thököly út 41., tel.: 342-5583, fax: 352-8798

Időeltolódás: a Magyarország és Vietnam közötti időeltolódás télen + 6 óra, a nyáron pedig 5 óra.

Pénznem: a vietnami pénzegység a dong (VND), az átváltási árfolyam: 1USD=15 500 dong körül mozgott 2003-ban (az infláció alacsony ütemű). A külföldi valuták közül az USD átváltása városon belül könnyen megoldható bankokban, szállodákban és kis utazási irodákban, a kisebb üzletekben pedig akár dollárral is fizethetünk. A hitelkártyákat az elegánsabb üzletekben és vendéglőkben elfogadják. 

Deviza- és vámszabályok: dongot Vietnamból kivinni tilos, ugyanez vonatkozik a vietnami régiségekre is. A rendszerellenesnek tűnő írásokat és videokazettákat elkobozhatják, ezért a gyanúra okot adó tárgyakat érdemes a táskák alján elhelyezni. A kábítószerek bevitelét nagyon súlyosan büntetik, ezért még a kábítószer-tartalmú gyógyszerek bevitelétől is tartózkodjunk. Idegenek csomagok továbbítására vonatkozó kérését ne teljesítsük.

Egészség: megelőző oltás nem kötelező, ám néhány fertőző betegség – hepatitisz, tífusz – ellen érdemes megfontolni a védekezést. A szúnyogok ellen mindenképpen védekezzünk, főként a városoktól távolabb eső, vidéki területeken, ahol a malária és a szintén szúnyogok által terjesztett dengue-láz sem ismeretlen.

Öltözködés: a könnyű, pamutból készült ruháké, a túrákon pedig a kényelmes sportcipőé az elsőbbség, míg a napsugarak ellen egy fejfedő is jól jöhet. A nyári, esős időszakban mindig legyen kéznél egy esernyő vagy esőkabát, a téli hónapokban viszont egy vékonyabb pulóver vagy széldzseki jöhet jól északon és a hegyekben.

Étkezés: a nagyobb városokban vendéglőkből, kávézókból és szendvics-bárokból már nagy a választék, nem tanácsos azonban étkezni utcai árusoknál és a gyanúsan szutykos kifőzdékben. A csapvíz szomjoltásra alkalmatlan, a palackozott vizet, valamint a héjától megszabadítható gyümölcsöket ellenben nyugodt lélekkel elfogyaszthatjuk. A vendéglőkben, ill. a szolgáltatásokért nem várják el a borravalót, de természetesen elfogadják. 

Vásárlás: a szuvenírok kínálatát tekintve Vietnam sem marad el a környező országoknál. A városi piacok, boltok és ajándékstandok árusainál szépen kiképzett lakktárgyak, színes lampionok, kagylóberakásos ékszerdobozok, jellegzetes vietnami tájakat és életképeket ábrázoló festmények és régiségek tökéletes másolatai várják a potenciális vásárlókat, de a helyi specialitások közül a névadó hüllővel kiegészített kígyópálinkából is bevásárolhatunk.

Hivatali órák: az állami hivatalok és bankok hétfőtől csütörtökig 8-17h között, pénteken pedig 8.00-13.30h között tartanak nyitva, ám sok magánüzlet csak a késő esti órákban húzza le a rolót. 

Hálózati feszültség: az esetek 95%-ában 220V (50Hz), de még előfordul a 110V (50Hz) verzió is. Hálózati átalakítóra nincs szükség.

Fotózás, filmezés: a fotósok és videózók minden nehézség nélkül feltölthetik készleteiket az idegenforgalmi látnivalók környékén, az elszigeteltebb területekre azonban biztosabb megfelelő tartalékkal érkezni. A filmhívás és nagyítás jó minőségű és olcsó.

Posta, telekommunikáció, internet: a nemzetközi postai szolgáltatások díja alacsony, ám nem árt ellenőrizni, hogy a bélyeg valóban felkerül-e a borítékra. A külföldre történő telefonálás ellenben meglehetősen borsos. A vonalas telefonokon történő nemzetközi hívás legolcsóbb módja a Vietnamban „UniphoneKad” néven ismert telefonkártya használata. Az internetezés díja az utcai internet-kávézókban 6000 dong/órától kezdődik.

 

Vietnam, utazás, körutazás, hőmérséklet, pénznem, lakosság, étkezés, művészetek, egészség, vízum, pénznem